Pavouk s obřími kusadly expanduje do Krkonoš. Co všechno víme o tajemné zápřednici jedovaté?

Pavouk je charakteristický svými výraznými kusadly.

Jedovatý pavouk v Česku

V Krkonoších se objevil nový druh pavouka – zápřednice jedovatá. Zatím není jasné, jak se druh rozšířený v jižní Evropě dostal až do českých hor. Díky svým velkým kusadlům dokáže prokousnout i lidskou kůži. Reportér CNN Prima NEWS zjišťoval, kde všude se již vyskytuje a zdali je člověku nebezpečná.

Z nového obyvatele nejvyšších českých hor je odborná veřejnost překvapená. „Je to pro nás velká vzácnost. Pavouk je poměrně teplomilný a velký. Dorůstá zhruba deseti až patnácti milimetrů,“ popsal pro CNN Prima NEWS mluvčí KRNAP Radek Drahný. „Má poměrně velká kusadla, která může v případě pocitu ohrožení použít. Je schopen prokousnout lidskou kůži,“ dodal.

ČTĚTE DÁLE: Smutek v rodině Beckhamových – Přišli o milovanou čivavu, z její smrti viní psí salon

„Není nebezpečná člověku, spíše je nebezpečná pro svoji kořist,“ doplnil majitel Bioparku Štít Antonín Hnízdil. Podle Drahného by kousnutí zápřednice jedovaté šlo přirovnat k včelímu bodnutí. „Kousnutí může způsobit otok, ale zpravidla to do 24 hodin odezní,“ konstatoval Drahný.

Ideálním prostředím, kde je možné zápřednici jedovatou potkat, jsou neposečené louky. Oslovení horalé se nového pavoukovce podle svých slov neobávají. „Když já nebudu agresivní, tak ten pavouk taky ne,“ uvedla s úsměvem jedna z dotázaných respondentek. „Jak ji (zápřednici) potkáme, tak uděláme bububu ty pavouku,“ dodal pobaveně další z dotázaných.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tisíce netopýrů berou útokem byty v Plzni. Experti varují před kousnutím a nebezpečnou nemocí

Tagy: