Tisíce netopýrů berou útokem byty v Plzni. Experti varují před kousnutím a nebezpečnou nemocí

Netopýr

Nebezpeční netopýři

Tisíce netopýrů berou každoročně útokem byty a domy v Plzni. Lidé, kteří je najdou, by ale měli být maximálně opatrní a sahat na ně jen v rukavicích. Při manipulaci s nimi totiž hrozí nákaza vzteklinou, která může být pro člověka i smrtelná.

Každý rok se odehrává stejná situace. Teplé noci a otevřená okna, to je ideální kombinace, aby byt obsadili nezvaní hosté, třeba netopýři. „Je třeba postupovat opatrně, protože se zde nachází netopýr rezavý, který je větší a dokáže člověka kousnout do krve,“ řekl pro CNN Prima NEWS Karel Makoň z DES OP Záchranné stanice živočichů Plzeň.

ČTĚTE TAKÉ: Lékař spadl při procházce do australské řeky. Jeho ostatky našli v těle obrovského krokodýla

Lidé by při manipulaci s netopýry měli používat rukavice, které zvíře jen tak neprokousne. Západočeskou metropoli netopýři milují, protože je uprostřed jejich tahových cest v období páření. Loni si například přes 300 létajících savců vyhlédlo pokoj v hotelu, kde bylo otevřené okno.

Nebezpečná vzteklina

Poprvé po devíti letech se případ vztekliny objevil v Česku u netopýra večerního, který na konci července na Ostravsku pokousal pracovníka odchytové služby. „Byl nakažen subtypem viru, který je typický pouze pro netopýry,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

„V případě rizikového pokousání netopýrem se kromě očkování podává pacientům i imunoglobulin, kterým jim dodáme protilátky,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS primářka Kliniky infekčního lékařství z Fakultní nemocnice Ostrava Lenka Petroušová.

V brněnské fakultní nemocnici Bohunice zdravotníci letos ošetřovali již dva pacienty pokousané netopýrem. Oba ambulantně. „Poslední případ je z minulého čtvrtka. Jednalo se o pokousaného speleologa,“ sdělila primářka Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Bohunice Radana Pařízková. Za 50 let na území celé Evropy bylo pouze pět případů, kdy se lidé nakazili vzteklinou od netopýra.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Panika na Českobudějovicku: Žena měla v garáži obřího hada. Zmizel, než dorazili odborníci

Tagy: