Peake: ANO jsou Věci veřejné na steroidech. Babiš je fenomén, který tu dosud nebyl

Karolína Peake

INTERVIEW 17.9.2021

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše je jako Věci veřejné na steroidech. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to řekla bývalá vicepremiérka a nyní advokátka Karolína Peake. Ta dodala, že ANO má oproti jejím tehdejším Věcem veřejným daleko větší finanční zázemí.

Peake na začátku Interview uvedla, že s příchodem Andreje Babiše do politiky nastaly věci, které česká politika dosud nezažila.

„Myslím, že od té doby, co vstoupil do politiky Andrej Babiš, je těžké nějaké paralely z předešlých období najít. Takový fenomén tu nebyl,“ řekla bývalá politička.

Poukázala na to, že v době, kdy ve vládě působila ona, tedy v letech 2011–2013, ministři odstupovali ze svých funkcí při pouhém podezření z korupce či jiného skandálu. „Když si vzpomenu, jak za naší vlády padali ministři jako hrušky ze stromu za každé byť jen podezření...“ zmínila Peake. Každé podezření totiž podle ní tehdy vytvořilo na daného politika tak silný tlak, že mu následně podlehl a rezignoval.

Ještě většímu tlaku čelí nynější premiér Andrej Babiš, který je již několik let trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo a stíhání mu hrozí i jinde, konkrétně u kauzy údajného zavlečení jeho syna Andreje Babiše ml. na Krym. Peake řekla, že Babiš je v tomto ohledu silný, že dokáže tyto kauzy ustát. Pro své podporovatele pak může působit jako „frajer“.

Šlachta úspěch jako Věci veřejné nezažije, míní Peake

K Babišovu hnutí ANO bývalá vicepremiérka řekla, že v lecčems připomíná Věci veřejné, se kterými ve volbách v roce 2010 vtrhla do politiky, když strana získala téměř 11 procent. ANO je však podle ní na zcela jiné úrovni. „Hnutí ANO Andreje Babiše jsou možná Věci veřejné na steroidech, ale s opravdu daleko profesionálnějším a větším finančním zázemím,“ řekla Peake s tím, že v dnešním srovnání by Věci veřejné proti ANO působily jako „naprostí amatéři“.

Úspěch Věcí veřejných v roce 2010 přisuzuje tomu, že v Česku byla poptávka po novém hnutí, protože lidé byli naštvaní na tradiční strany. To nyní přetrvává. „Poptávka po nových hnutích tu je, ale není, kdo by ji naplnil,“ řekla Peake.

Netipuje tak, že by podobný úspěch mohla zopakovat například nová Přísaha expolicisty Roberta Šlachty. „Nemyslím si, že Šlachta bude tak úspěšný jako tehdy Věci veřejné,“ řekla Peake. Šlachta přitom podobně jako její bývalá strana hraje u voličů na notu boje proti korupci. Podle bývalé místopředsedkyně vlády Petra Nečase to však stačit nebude. „To je téma ohrané a ničím nové,“ dodala Peake ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: