Lidé trpí a umírají v totalitě peněz. Vláda má na rukou krev, hlásá mladý komunista

Hosté pořadu Divoká karta. Zleva Markéta Vyvlečková (Spolu; KDU-ČSL), Zbyněk „Ziggy“ Horváth (Piráti a Starostové; STAN), Michal Košan (nestr. za Přísahu) a Arťom Korjagin (KSČM).

Divoká karta (917)

Ostrou kritiku si v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS od ostatních mladých politiků vyslechl kandidát KSČM pro sněmovní volby Arťom Korjagin za jeho slova, že lidé dnes trpí a umírají v „totalitě peněz“ a kapitalistický systém „má na rukou krev“. Kandidát Přísahy Michal Košan reagoval slovy, že „komunisty nenávidí“. Představitelka koalice Spolu Markéta Vyvlečková (KDU-ČSL) a reprezentant Pirátů a STAN Zbyněk Horváth připomněli, že komunistický režim zavraždil a pronásledoval stovky lidí.

„Současný systém je totalita peněz a proti ní je třeba bojovat z levicových pozic,“ řekl na úvod pořadu Divoká karta mladý komunista Korjagin. Ten následně připustil, že by pod taktovkou KSČM mohlo znovu dojít na vyvlastňování. „Socialismus stojí na kolektivním vlastnictví a je potřeba k tomu směřovat,“ dodal Korjagin, který kandiduje z 8. pozice KSČM v Praze. Zároveň však dodal, že by takový proces měl probíhat „zcela jinak, než jako v 50. letech“.

Ostatní hosté vysílání CNN Prima NEWS Korjagina tvrdě zkritizovali. „Znám osudy, příběhy a tváře lidí, kteří za vaší vlády trpěli. Jste reprezentantem odporného režimu,“ vmetl komunistovi Zbyněk „Ziggy“ Horváth, písničkář kandidující za koalici Pirátů a STAN ve Zlínském kraji na 16. místě kandidátky. Ten také připomněl, že otec bývalého předsedy KSČM a nyní končícího poslance Miroslava Grebeníčka, Alois Grebeníček, mučil politické vězně.

S Horváthovou kritikou souhlasila i reprezentantka koalice Spolu Markéta Vyvlečková a také Kandidát za hnutí Přísaha Michal Košan. „Já osobně komunisty nenávidím. Mají nějakou historii a přijde mi šílené, že se nad tím tady pan Korjagin usmívá,“ řekl Košan.

Korjagin na kritiku ostatních nadějných politiků uvedl, že ji slýchá často. „Je z nějaké části historicky správná. Na druhou stranu současná vláda a systém má na rukou taky krev,“ reagoval komunistický kandidát s tím, že lidé podle něj mrznou na ulicích a jsou bez práce.

Jaký mají politici názor na sňatky homosexuálů?

Kandidáti byli proti Korjaginovi i ve věci sňatků mezi homosexuály a adopcí dětí homosexuálními páry. Jediný Korjagin se vyslovil pro. „Já osobně pro to jsem a nemám s tím žádný problém. Dva milující lidé, kteří dokážou zajistit dítěti domov, jsou lepší, než ústavní péče,“ řekl komunista s tím, že v jeho straně jde ovšem o téma, na které není ucelený názor.

Podle politika hnutí STAN Horvátha je problém právě zmíněná adopce. Sám je zastáncem tradiční rodiny, tedy té, kde je muž a žena. S adopcí dětí homosexuálními páry nesouhlasí ani Vyvlečková kandidující z 20. místa koalice Spolu v Moravskoslezském kraji. „Souhlasím s tím, aby měli (homosexuálové) právo na vdovský důchod, společné jmění manželů, ale adopce dětí fakt ne,“ řekla politička lidovců.

Sňatky mezi homosexuály by pak povolil Košan, ale jiné by to bylo u adopcí dětí. „Sňatky klidně, ale adopce dětí, tam bych měl vikřičník,“ reagoval kandidát Přísahy, který se o poslanecký mandát pokouší z posledního 20. místa v Plzeňském kraji.

Tagy:
peníze homosexuálové komunismus adopce STAN CNN Prima NEWS KSČM Piráti volby KDU-ČSL Česká pirátská strana koalice děti Starostové a nezávislí volby 2021 SPOLU Přísaha sňatky homosexuálů Markéta Vyvlečková Divoká karta Arťom Korjagin Zbyněk Ziggy Horváth Michal Košan