Pekarová Adamová: Vondráčka nechci pouze hanit. Z pultíku si podium ale neudělám

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová v Novém dni

Veškerou práci bývalého předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nechci hanit. Na druhou stranu si ze sněmovního pultíku své pódium dělat nebudu. V Novém dni na CNN Prima NEWS to řekla šéfka TOP 09 a od listopadu nová předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pekarová Adamová by v některých věcech na Vondráčka chtěla navázat. „Nechci veškerou práci pana Vondráčka hanit. Myslím, že co se týče třeba zvládání řízení schůzí, byl to dobrý předseda, který dokázal schůze ukočírovat. V tom bych na něj chtěla navázat, protože někdy není lehké všechny poslance přimět k tomu, aby poslouchali ostatní, co hovoří,“ vysvětlila šéfka TOP 09.

„Nechci si ale ze sněmovního pultíku dělat své pódium a podobné věci. Myslím, že v těchto věcech pan Vondráček několikrát přestřelil a nebylo to důstojné,“ dodala.

Pomsta Babišovy vlády?

Pekarová Adamová byla v sobotu opět na dva roky zvolena předsedkyní TOP 09. Získala 163 ze 176 hlasů. „Pro období následujících dvou let jsem kolegům řekla, že zcela jednoznačně musíme zvládnout přerod z opoziční do vládní strany,“ má jasno šéfka TOP 09.

O TOP 09 se dlouhodobě mluvilo jako o straně balancující na hraně udržitelnosti. Podle Pekarové Adamové je tato doba už pryč. „Myslím, že se na to musíme dívat i optikou nejen letošního roku, ale i toho minulého, kdy byly krajské a senátní volby. V nich jsme výrazně uspěli. V senátních i sněmovních volbách jsme zdvojnásobili počet senátorů a poslanců. Stejně tak i v krajských zastupitelstvech nejsme pouze v opozici,“ popsala Pekarová Adamová.

Šéfka TOP 09 prohlásila, že kabinet Andreje Babiše (ANO) chce nové vládě předat zemi v co nejhorším stavu. „Podle mě to není pomsta. Spíš se jedná o snahu se vyvinit z toho, za co nese zodpovědnost. Žádnou novou vládu nemáme, máme ji připravenou, ale je to zatím vláda na papíře, která čeká na jmenování. Vláda v demisi musí aktuální situaci řešit. Doporučujeme jí některé kroky, ale ne na všechno slyší. Mám dojem, že se snaží schovat před zodpovědností,“ uvedla Pekarová Adamová.

Musíme zabránit kolapsu nemocnic

Od pondělí dochází ke zpřísnění koronavirových opatření, která se především dotknou nenaočkované části populace. „Šli bychom trošku jinou cestou. Už je nereálný cíl, abychom epidemii v tuto chvíli zastavili. Musíme ji maximálně korigovat. Cílem teď musí být nepřetížení nemocnic, aby nezkolabovaly. Proto náš budoucí ministr zdravotnictví pan Válek doporučil současnému ministrovi Vojtěchovi, aby péče, která není nezbytná, se v nemocnicích začala plošně omezovat. Abychom to zbrzdili, musíme omezovat kontakty,“ pokračovala šéfka TOP 09.

„Zachovali bychom PCR testování, protože se domníváme, že tak můžete zjistit, jaká je nálož viru. Je k tomu nutné, aby se kapacity PCR testů zvýšily. Není možné, aby lidé na svůj termín čekali několik dní. Vláda už dávno měla kapacity zvyšovat,“ doplnila Pekarová Adamová.

Tagy: