Pekarová ostře k Babišovi: Používá slovník jako Putin. Jste zoufalí, oponovala Schillerová

Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 14.8.2022

Expremiér Andrej Babiš (ANO) používá stejný slovník jako ruský prezident Vladimir Putin, a proto jsou podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) namístě plakáty koalice Spolu, které oba srovnávají. Pekarová to řekla v nedělní Partii Terezie Tománkové. Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) reagovala tím, že vládní strany tímto akorát přilévají olej do ohně a rozdělují společnost. Političky reagovaly na konflikty, které doprovázejí mítinky hnutí ANO.

Podle Pekarové mohou za rozdělování společnosti a konflikty na mítincích sami politici. „Chtěla bych  vyzvat i politiky, aby nepřilévali olej do ohně. Myslím, že některé konflikty, které vídáme na různých videích, jsou právě reakcí na ono přilévání do ohně,“ uvedla předsedkyně TOP 09.

Schillerová pak ve studiu ukázala fotografii billboardu, kde koalice Spolu přirovnává expremiéra Babiše k Putinovi. „Paní předsedkyně, nemohu si to odpustit, to není projev toho, že chceme zakopávat příkopy ve společnosti. Toto je něco, co naopak vyvolává agresivitu,“ reagovala bývalá ministryně financí.

Podle Pekarové však Babiš používá stejný slovník jako ruský prezident. „My si dáváme záležet na tom, abychom konstatovali fakta. Ta jsou zcela jasná. Bývalá vláda pod vedením Andreje Babiše – s přispěním paní Schillerové, pana Havlíčka a dalších – nás učinili závislejším na Rusku. My neděláme z Babiše Putina. My ho k němu nemusíme přirovnávat, on sám se k němu svým slovníkem přirovnal. Používá stejná slova jako diktátor Putin – fašisty a nacisty. Plošně tak označuje dva miliony voličů, kteří volili dnešní vládní koalici,“ sdělila předsedkyně Sněmovny.

„Co se týče mítinků, posledně se doslova porval a byl agresivní asistent poslankyně za ANO. Oceňuji, že se ho rychle zbavili, ale je to vizitka vašeho hnutí,“ doplnila s tím, že se domnívá, že v těchto konkrétních případech je na Babišovi, aby volil jiný slovník.

Podle Schillerové je však Pekarová zoufalá. „Zní to hezky, ale billboard jsem ukázala schválně, protože jsem říkala, že toto je špatná cesta. Kampaň antibabiš lidem složenky nezaplatí, je to zoufalství. Už nejste opozicí, ale kampaň stále jedete,“ dodala.

Tagy: