Schillerová se opřela do vlády: Jen se vymlouváte, nikdo vám nevěří. Kalousek rázně reagoval

Miroslav Kalousek a Alena Schillerová

Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila výhled Česka ze stabilního na negativní kvůli možnému narušení dodávek ruského plynu. Koho je to chyba? Vládní a opoziční politici se nemohou shodnout. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) viní vládu expremiéra Andreje Babiše (ANO), což Stanjurova předchůdkyně a šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová považuje za absurdní. Do hádky na sociálních sítích se vložil i někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V diskusi se zastal Stanjury.

„Další účet, který platíme za osm let vládnutí Andreje Babiše. Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti Česka na Rusku. Víme, že Putin používá plyn a ropu jako zbraň. Naší prioritou je derusifikace české i evropské energetiky,“ napsal Zbyněk Stanjura na Twitter.

Natrvalo dlouho a na jeho příspěvek zareagovala Alena Schillerová: „Takže podle vás může Andrej Babiš za to, že agentura Moody's pochybuje o schopnostech této vlády. To myslíte vážně? Jste už osm měsíců u vlády a osm měsíců se jen vymlouváte. Už to přestalo zabírat. Důsledkem toho je, že vám nevěří lidé, firmy ani ratingové agentury.“

Do diskuse se později vložil i exministr financí Miroslav Kalousek. Mimo jiné se zastal Stanjury. „To si děláte legraci, paní Schillerová? Absolutní závislost na ruském plynu a obří strukturální deficit je práce vašich vlád. Pro větší energetickou nezávislost udělala tahle vláda za osm měsíců víc než vy za osm let. Snad po vás spraví i ten deficit,“ vzkázal poslankyni.

V případě rozpočtové politiky je Kalousek k vládě dlouhodobě kritický. Nejvíce se mu nelíbí vládní střednědobý výhled, který kabinet schválil 3. června. Ten mimo jiné počítá s 300miliardovými deficity až do roku 2025. Podle Kalouska tak vláda pokračuje v nezodpovědné rozpočtové politice jako Babišův kabinet.

Schillerová později Kalouskovi vzkázala následující: „Říkáte hlouposti. A myslím, že to víte. Moody's zhoršila ratingový výhled Česka na negativní. To se stalo poprvé v naší historii. Ani ve vašich krizových letech 2008 až 2009, ani za pandemie. Omlouvat to můžete, ale na hodnocení to nic nezmění.“

Hlavními důvody pro snížení prognózy růstu HDP pro Česko jsou rostoucí náklady na energie a nejistota ohledně dodávek energií z Ruska. Další faktor představuje vyšší než původně očekávaná inflace spotřebitelských cen, která snižuje soukromou spotřebu. Oslabuje také výhled růstu hlavních obchodních partnerů České republiky, zejména Německa.

Česká národní banka ve čtvrtek odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok zlepšila na 2,3 procenta z 0,8 procenta, která uváděla v předchozí květnové prognóze. Pro příští rok očekává růst HDP o 1,1 procenta, dosud to bylo 3,6 procenta.

Tagy: