Zdanit, či nezdanit tiché víno? Pekarová jde proti koalici a připraví návrh navzdory Fialovi

Markéta Pekarová (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové

Bude daň na tiché víno? Kubáček tomu nevěří

Téma uvalení spotřební daně na tiché víno se znovu vrátí na stůl. Tentokrát s ním přijde TOP 09, která chce vinářům zrušit dosavadní výjimku. Tato daň je ale ve velké nelibosti lidovců, jejichž voliči pocházejí zejména z vinařských oblastí. Proti je i premiér Petr Fiala (ODS). Jeho strana se ale na zdanění tichého vína dívá nejednoznačně.

Vládní kabinet bude znovu řešit návrh na zdanění spotřebního vína. TOP 09 se chystá podat třaskavou předlohu, která vedla v koalici pěti stran k velkým sporům. „Není alkohol jako alkohol. Tak by se dala shrnout aktuální situace kolem otázky zdanění tichého vína. Někdo by mohl namítat, že jde o podporu malých vinařů. Je tomu ale opravdu tak, když se sem, díky absenci této daně, dováží nekvalitní levná vína ze zahraničí? Podle nás ne, proto připravíme návrh na jeho zdanění,“ uvedla strana na sociálních sítích.

Zpráva byla doplněna grafikou, která znázorňuje předsedkyni strany Markétu Pekarovou Adamovou jako britského ministra Horatia Kitchenera ze slavného náborového plakátu do první světové války „Your country needs you“.

ČTĚTE TAKÉ: Státní dluh vzrostl na 3,2 bilionu korun. Na každého Čecha připadá téměř 300 tisíc

Za grafiku i nápad to však Pekarová Adamová s její stranou schytala od některých diskutujících. Ti poukazovali na to, že návrh stejně nemá šanci projít kvůli nesouhlasu koaličních stran.

To je příklad lidovců, kteří se dlouhodobě k tématu staví odmítavě. „V případě zavedení spotřební daně na tiché víno bychom byli jedinou producentskou zemí v Evropě s podobnou daní, což by mohlo zásadně poškodit především naše malé a střední vinaře,“ řekl pro Novinky.cz ministr zemědělství z KDU-ČSL Marek Výborný.

Zdanění tichého vína je v nelibosti i u premiéra Petra Fialy. Pochází z Brna a za Jihomoravský kraj byl zvolen poslancem. „Jsem k zavedení daně velmi zdrženlivý a vedeme debatu. Argumenty pro jsou velmi silné, ale argumenty proti také,“ pronesl po jednání vlády v březnu.

V ODS však na zrušení nulové spotřební daně u tichého vína nepanuje jednoznačný názor. Pro je například ministr financí Zbyněk Stanjura nebo Jan Skopeček. „Špatně to nesu a nepovažuji to za nejlepší součást konsolidačního balíčku. Vím, že existuje snaha ministerstva zemědělství vytvořit pracovní skupinu, která by se měla bavit o tom, jak to nastavit. Je to ale jeden z příkladů, kdy zájmové skupiny nad politiky vítězí,“ sdělil Skopeček pořadu Partie Terezie Tománkové.

Tagy: