Extrémní vedra v USA ničí i mimořádně odolné kaktusy. Doslova hnijí zevnitř, popisuje vědkyně

V důsledku veder ve Phoenixu hynou kaktusy.

Rekordní vedra v USA

S rekordně vysokými teplotami bojují nejen lidé, ale i rostliny – a to i ty, které jsou na výhně zvyklé. V pouštní botanické zahradě v americkém Phoenixu experti zaznamenávají náhlý úhyn kaktusů. Podle vědecké ředitelky Kimberlie McCueové jsou kaktusy saguaro vystaveny vysokému stresu z horka. Navzdory tomu, že mohou vypadat zdravě, hroutí se a hnijí zevnitř.

Každoročně v únoru provádí Pouštní botanická zahrada inventuru kaktusů saguaro a posuzuje jejich stav. McCueová pro CNN uvedla, že od roku 2020, kdy rekordní teploty způsobily stres u mnoha saguarů, s týmem zaznamenala větší úhyn kaktusů. Aktuální teplotní rekordy dostávají některé z dříve postižených kaktusů „za hranu“, což způsobuje, že ztrácejí větve, a dokonce se hroutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zima uprostřed léta. V Tatrách napadl sníh, záchranáři varují před nebezpečím

Ačkoliv podle vědecké ředitelky mohou saguary vypadat „zdravě či jen mírně křehce“, ve chvíli, kdy se hroutí, se ukáže, že vlivem horka hnily zevnitř. Kaktusy vykonávají základní funkce v noci. Tehdy otevírají své póry a provádějí výměnu plynů, při níž přijímají oxid uhličitý, který přes den využívají k fotosyntéze.

I v noci však Phoenix zažívá rekordně vysoká vedra, v důsledku čehož se podle McCueové saguary dusí a stresují, což je dehydratuje a činí náchylnějšími k infekcím.

V posledních týdnech Phoenix jako mnoho dalších měst a států čelil rekordně vysokým teplotám. Nejbližší předpovědi počítaly s teplotami přesahujícími hranici i 40 °C. V těsném sousedství – Tucsonu, kde jsou teploty podle analýzy Climate Central o několik stupňů nižší, ale stále překračují 37 °C, kurátor botaniky Erik Rakestraw u saguarů výše zmíněné potíže nezaznamenal.

Vytrvalost tucsonských kaktusů přisuzují odborníci absenci efektu „tepelného ostrova“, který zažívá Phoenix. Největší hrozbu pro saguary podle Rakestrawa představuje možnost, že s postupujícím oteplováním budou mít jejich nové generace problém růst.

Tagy: