Chaos na stavebních úřadech pokračuje: Je to absurdní, stavíme ve vzduchu, zlobí se Kasl

Problémy na stavebních úřadech trvají dál.

Stavební řízení – peklo pokračuje

Aktualizace, které ničemu nepomohly. Tak hodnotí pracovníci úřadů dosavadní změny v digitalizaci stavebního řízení. Přestože ministerstvo pro místní rozvoj systém průběžně vylepšuje, zatím podle kritiků dohání pouze drobnosti. Tvrdí to úředníci, stavitelé i opozice.

Nebojte, chyby opravíme, už jsme začali. Páteční aktualizace digitálního stavebního řízení měla uklidnit úředníky. „Došlo k opravám některých nahlášených chyb. V některých případech se přidávalo například zlepšení práce s listy vlastnictví z katastru. Seznam ministerstvo poskytlo veřejně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský (Piráti).

ČTĚTE TAKÉ: Vláda bude ve svém posledním roce rozdávat, míní Korecký. Jurečka hraje o své politické bytí

Jenže podle úřadů se ani v pondělí situace nezlepšila. „Úředníci krajského úřadu nezaznamenali žádné změny. Kolegové hlásí potíže se schvalováním v případě právnických osob, kdy systém vyžaduje zadat jméno zaměstnance a datum narození. Taktéž nejde vkládat hromadně účastníky řízení do systému, ale je nutné je vkládat ručně postupně po jednotlivcích,“ řekla mluvčí krajského úřadu Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Na nefunkčnost systému si přitom stěžuje i druhá strana, tedy stavebníci. Nový systém podle nich měl totiž ještě několik měsíců běžet souběžně s tím starým. Například podle České komory architektů by se díky tomu lépe vychytaly alespoň základní nedostatky. „Jsou tam takové legrace, jako třeba žadatel bude z 99,9 % Čech či české národnosti, ale v pulldown menu začnete od Afghánistánu. Místo toho, aby bylo nahoře Česko,“ uvedl předseda komory Jan Kasl.

Požehnaně má systém i zásadních chyb. Například v Praze není propojený s katastrem. „Vůbec nic neudělám, protože to nejde. Nemůžete mít stavební záměr, když nemáte pozemek. Vy ho tam nemůžete ani ručně vyplnit, ani – jak by to mělo být správně – načíst z katastru. Stavíme ve vzduchu, to je absurdní,“ kroutí hlavou Kasl.

Opozice žádá Bartošovu demisi

Opozice kvůli nezvládnuté digitalizaci volá po konci ministra Ivana Bartoše (Piráti). Jeho resort hlásí, že bude na systému dál pracovat. „Jeden z plánovaných upgradů je plánován na dnešní (pondělní, pozn. red.) večer, s tím že následně bude například možnost nahrávat o něco zvětšenou dokumentaci, případně bude docházet k automatizovanému načítání některých údajů,“ popsal Černohorský.

„Jedna nebo dvě aktualizace ten problém nezachrání. Není to propojeno s ekonomickými softwary, se spisovou službou, se základními registry a nelze tam dále dělat nějaké úkony,“ uvedl opoziční poslanec Robert Králíček (ANO). Stavebníci mezitím doufají, že se situace brzy zlepší. Pokud ne, mohlo by to podle nich mít zásadní dopady na ekonomiku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Digitalizace stavebních úřadů dál vázne. Dotáhnu to, tvrdí Bartoš, opozice chce rezignaci

Tagy:
digitalizace úřady stavební úřad problémy úpravy Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky