Vláda bude ve svém posledním roce rozdávat, míní Korecký. Jurečka hraje o své politické bytí

Komentátor Mladé fronty DNES Miroslav Korecký

K věci (211)

Při vyjednávání o rozpočtu hraje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) boj nejen za svůj resort, ale také o své bytí, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor Mladé fronty DNES Miroslav Korecký. Vláda podle něj bude ve svém posledním roce rozdávat, aby si vytvořila pozitivní obraz.

Přestože zrovna běží sněmovní prázdniny, má každý z ministrů naplánováno sezení s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). „Rozpočet je vždycky obrovské politikum, ale ve volebním roce se hraje o všechno. Koalice už není tak soudržná, každá strana trošku hraje za sebe a co ona bude schopna vykázat pro své voliče, to bude rozhodovat u voleb,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor Mladé fronty DNES Miroslav Korecký. Tlak na Stanjuru je podle něj vidět například v případě školství nebo zdravotnictví. „Avizované stávky či stávkové pohotovosti jsou stále častější,“ podotkl Korecký.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výdaje na výsluhy policistů či vojáků jdou do miliard a prudce rostou. Experti radí propouštět

Naposledy se ozval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který skrze média vzkázal, že pokud dostala nové investice doprava, tak nevidí důvod, aby on nedostal 8,5 miliardy korun na podporu rodin. Zároveň slibuje části úředníkům a lidem ve státní službě, že příští rok dostanou přidáno.

Podle Koreckého vede Jurečka boj na dvou frontách. „Jednak hraje politický boj za své resorty, ale hraje taky svůj boj velmi osobní, protože víme, v jakém stavu je KDU-ČSL a jaké jsou její preference. On hraje skutečně o svoje politické bytí a nebytí a notabene drží rezort, kde jsou peníze hodně důležité, takže on je skoro nucen, aby hrál výrazně tvrdší hru, než hrál možná v jiných letech,“ sdělil Korecký. Dodal, že pokud by se mu podařilo zklidnit státní správu, byl by to velký trumf.

Stanjura počítá s tím, že příští rok bude Česká republika hospodařit se schodkem 235 miliard korun. TOP 09 a předsedkyně Markéta Pekarová Adamová ale plánuje, že by to mělo být 200 miliard. Podle Koreckého to ale bude spíš více než méně. „Bojím se, že v tom volebním roce – a viděli jsme to u všech vlád – že v posledním roce se prostě rozdává. Vláda si potřebuje vytvořit pozitivní obraz,“ sdělil Korecký.

Podotkl, že kabinet Petra Fialy má dramaticky nízkou podporu občanů. „Myslím, že o to víc by to potřeboval. Do jaké míry se nechá strhnout k nějakému rozdávání a jak moc zvítězí duch toho správného správce státního rozpočtu, to je otázka. Ale úplně stoprocentně tomu nevěřím,“ řekl Korecký. Dodal, že vláda Petra Fialy slibovala rozpočtovou odpovědnost, je tu tři roky a letos máme schodek 252 miliard korun. „Náznak nějakého výrazného obratu tady není,“ zdůraznil Korecký.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jízdné zdarma od 80 let? Takových výhod se ani nedožijeme, zlobí se senioři na Zlínsku

Tagy: