Peklo v americké Louisianě: Supermlha oslepila řidiče, 158 aut bouralo, sedm lidí zemřelo

Sedm mrtvých a 25 zraněných si vyžádala hromadná nehoda v americké Louisianě (23. 10. 2023).

Hromadná nehoda poblíž New Orleans si vyžádala sedm mrtvých

Až sedm mrtvých a desítky zraněných si v pondělí vyžádala hromadná dopravní nehoda poblíž amerického města New Orleans. Důvodem rozsáhlé havárie byla takzvaná supermlha, která vznikla fúzí husté ranní mlhy s kouřem z nedalekých požárů bažin. Na dálnici 55 se tak před záchranáři objevil děsivý obraz řady ohořelých vraků. O nehodě informuje agentura AP.

Podle informací louisianské policie bylo do nehody zapojeno až 158 aut, 25 lidí bylo zraněno a sedm zemřelo. Strážci zákona varovali, že počet mrtvých nemusí být definitivní, jelikož přivolaní záchranáři pracovali do noci a dále pátrají po možných obětech. Ve vzduchu se podle svědectví stále držel zápach spálených vozidel, píše agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivá nehoda na slovenské dálnici má jednu oběť a šest zraněných. Kusy aut létaly vzduchem

Na některých částech dálničního mostu přes jezera Maurepas a Pontchartrain se tak objevil děsivý výjev aut, která byla rozdrcena, vklíněna do sebe a zachvácena plameny. Řidiči urychleně opustili svá vozidla a stáli na jejich střechách či volali o pomoc na okraji vozovky.

Clarencia Patterson Reedová, jež v danou chvíli projížděla okolo nehody se svou manželkou a neteří, popsala, že náhle v mlze spatřila lidi, kteří na ni mávali a dávali jí znamení, aby zastavila. Jenže ihned poté narazili do jejího auta další řidiči, popsala pro web The Times-Picayune/The New Orleans Advocate.

„Bylo to jen bum, bum. Jediné, co jsem slyšela, byly hlasité nárazy,“ uvedla Reedová a dodala, že zatímco jí se podařilo se z auta dostat, její partnerka byla uvězněna ve voze s vážným zraněním nohy a boku. Další z účastníků nehody Christopher Coll řekl, že v jednu chvíli již brzdil, když v tom „nákladní vůz typu pickup vjel do mého přívěsu a strhl mě“.

Na místě prý byl cítit zápach spálených pneumatik a odevšad se ozývaly zvuky nárazů vozidel. Collovi se podařilo vykopnout dveře na straně spolujezdce a z vozu se dostat. Následně vytáhl z jiného vozidla dalšího účastníka nehody, a to okýnkem.

Místní úřady uvedly, že 25 lidí, jejichž zranění byla nejrůznějšího druhu a závažnosti, transportovali zdravotníci do nemocnice. Ostatním bylo poskytnuto ošetření přímo na místě.

Letecké snímky odhalily rozsah katastrofy

Louisianská státní policie sdílela na facebookovém účtu letecké snímky nehody. Z fotografií je patrné, že omezila provoz v obou směrech. Od pondělního odpoledne tamního času probíhá na místě vyšetřování okolností havárie. V koordinaci s ministerstvem dopravy bude rovněž prověřen stav celého mostu. Uzavřeny byly i některé další úseky dálnice.

Policisté mimo jiné uvedli, že jedno z vozidel přejelo i svodidla a spadlo do vody. Řidič naštěstí vyvázl bez zranění. Američtí meteorologové v souvislosti s incidentem varovali, že podobně hustá a pro dopravu nebezpečná mlha se může tvořit i v dalších dnech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžká nehoda u hranic: Kamion sešrotoval několik aut, zraněno bylo 16 lidí. Bouralo i deset Čechů

Tagy: