Peksa: Putin cpe peníze do nesmyslné války. Sankce nefungují, Rusové nechudnou, říká Turek

Peksa a Turek v pořadu Co na to vaše peněženka

Co na to vaše peněženka, Mikuláš Peksa, Filip Turek - 4.10. v 17:55

Ruský stát je přetížen, všechny peníze Putin cpe do armády na úplně nesmyslnou válku. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Podle europoslance Filipa Turka (nestraník za Přísahu a Motoristy sobě) sankce uvalené proti této zemi nefungují, protože Rusové podle něj „opravdu nechudnou“.

Rusko podle dat Bloombergu za válku utratilo v přepočtu již zhruba 2,6 bilionu korun. „Jak může Putin vládnout zemi, když v podstatě všechny peníze, u kterých lidé očekávali, že je investuje do sociálního systému, zdravotnictví a rozvoje země, cpe do armády na úplně nesmyslnou válku, která se nehýbe?“ ptal se Peksa. Doplnil, že podobnou situaci nemůže politicky dlouhodobě ustát a brzy by mohl jako prezident skončit.

ČTĚTE TAKÉ: Po prvních dámách na Hradě „První Vyžírka“, píše šéf Motoristů. Vadí mu návrh ministerstva

Částečně mu dal za pravdu Turek, podle kterého je tato situace dlouhodobě neudržitelná. „Ve finále prostě takhle dlouhodobě žádná země na světě fungovat nemůže, prostě to nejde,“ uvedl. Doplnil, že nejbohatší Rusové budou bohatí dál, dopady však výrazně pocítí obyčejní lidé.

Následně však zmínil, že sankce uvalené na tuto zemi nemají očekávaný dopad. „Nátlak na Rusko se vyvíjet má, včetně sankcí, efektivita ale není taková, jak se prezentuje. Rusové opravdu nechudnou,“ uvedl Turek. Doplnil, že země stále disponuje velkým množstvím nerostných surovin a díky Číně její export pokračuje.

Podle Peksy nejsou nutné další sankce, stačilo by uplatňovat ty stávající. „Řada věcí není udělaná dobře, stále nemáme v Evropě jasný a transparentně fungující společný obchodní rejstřík, který by umožňoval kontrolovat strukturu firem, jak v Evropě fungují,“ popsal. Dalo by se tak podle něj lépe hlídat, jestli společnosti například neobchází vývozní omezení prostřednictvím třetích zemí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala potřebuje poskoka, opřel se Škromach do Lipavského. Vláda nechce, aby lidé volili, říká

Tagy: