Po prvních dámách na Hradě „První Vyžírka“, píše šéf Motoristů. Vadí mu návrh ministerstva

Návrh ministerstva práce přiřknout první dámě měsíční náhrady ve výši zhruba 100 tisíc korun nadzvedl ze židle předsedu strany Motoristé sobě Petra Macinku. Na sociální síti X se proti nápadu ostře vymezil s tím, že po prvních dámách je dnes na Hradě „První Vyžírka“. Ke svému postu zároveň připojil sadu obrázků Evy Pavlové, manželky prezidenta Petra Pavla. V debatě pod příspěvkem se okamžitě strhla debata, ve které diskutující názor Macinky většinově kritizovali. Kancelář prezidenta republiky naopak ocenila navrhované právní úpravy jako komplexní řešení.

Šéf Motoristů sobě příspěvek začal výčtem předchozích prvních dam a jejich „funkčních“ období s tím, že žádná z nich nikdy plat nepotřebovala. „Po Prvních dámách dnes na Hradě První VYŽÍRKA,“ napsal závěrem Macinka na síti X.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Tak samozřejmě, že dvacet let jsme toto řešit nemuseli, neboť první dámy nikdo nikdy neviděl a na svou funkci zcela rezignovaly. Teď je první dáma aktivní,“ napsal jeden z komentujících. Macinka mu však obratem připomněl, že například Livia Klausová založila a vybudovala Nadační fond, který rozdělil desítky milionů na projekty týkající se dětí z dětských domovů a ohrožených seniorů.

ČTĚTE TAKÉ: Zlom u Michaela Schumachera? Manželka měla uvolnit přísné utajení

Další z diskutujících upozornila, že Eva Pavlová zatím žádný plat nebere. „Má jít o novelu zákona, kterou ona těžko ovlivní, ale proč si nekopnout,“ poznamenala. Vedle toho se však našli i tací, u kterých Macinkův názor podporu získal. „Politruk musí dostat stálou mzdu. Macinko, snad si nemyslíte, že šířit neokomunismus lze zadara,“ píše jiný z uživatelů sítě X.

Kancelář prezidenta republiky (KPR) vnímá navrhované právní úpravy MPSV jako komplexní řešení. „Role první dámy je pozicí, kterou fakticky nelze skloubit se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností. Přes tuto skutečnost dosud nenáležela manželce prezidenta republiky za plnění této role žádná kompenzace. Jsme proto velmi rádi, že se MPSV rozhodlo situaci řešit,“ uvedl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina. Ani takové vysvětlení však Macinka nepřijal. „Náhodný generátor slov z Hradu se snaží ospravedlnit kilo měsíčně pro vyžírku za nic,“ reagoval na zprávu KPR.

První dáma by mohla dostávat 95 tisíc

Podle návrhu zákona by nově měla „manželovi nebo partnerovi prezidenta republiky náležet víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky,“ stojí v novele.

Výše prezidentovy víceúčelové paušální náhrady je pro rok 2024 stanovena na 317 500 korun. Pro první dámu by tedy novela zákona znamenala přilepšení o 95 250 korun. V současné době jí žádná náhrada nenáleží. „Navrhovaná právní úprava napravuje neuspokojivý faktický stav, kdy manžel resp. manželka prezidenta republiky fakticky plní řadu úkolů protokolárního rázu, vystupuje při veřejných příležitostech a vyvíjí vlastní veřejnou činnost, aniž by přitom byl zakotven právní nárok na odpovídající náhradu výdajů spojených s plněním těchto úkolů,“ píše se v důvodové zprávě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek se schází s „betonovým králem“. Ladí společně program i tým nové strany

Tagy:
prezident politika Pražský hrad Petr Macinka První dáma Eva Pavlová Motoristé sobě