Fiala potřebuje poskoka, opřel se Škromach do Lipavského. Vláda nechce, aby lidé volili, říká

Exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach

K VĚCI - 4.10. v 12:30

Premiér Petr Fiala (ODS) potřebuje poskoka, který udělá, co mu řekne. Těmito ostrými slovy se opřel do ministra zahraničí Jana Lipavského exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (SOCDEM). V pořadu K věci na CNN Prima NEWS také prohlásil, že vláda dělá vše pro to, aby „lidé k volbám nechodili“.

Vládní koalice dostala žlutou kartu, je přesvědčen Škromach. „Její čtyři strany se mezi sebou jen dohadují, nic jiného kromě ‚Antibabiše‘ nemají. Nevím, jestli se v případě postu ministra zahraničí odehrálo něco podobného – Lipavský se po kopačkách z vlády vnutil zpět s tím, že už není Pirát,“ opřel se do šéfa české diplomacie Škromach.

K TÉMATU: Bartoše nahradí Kulhánek, potvrdil premiér Fiala. Změnu na ministerstvu musí posvětit Pavel

Stejně jako premiér Petr Fiala (ODS) Lipavský své setrvání ve vládě vysvětloval tím, že je na postu důležitá kontinuita. Předseda vlády navíc ocenil několikaleté působení dnes již bývalého Piráta a označil jeho práci za výbornou.

Škromach to však vidí jinak: „Premiér potřebuje poskoka, který bude dělat to, co on řekne. Neříkám, že Lipavského návrat nebyl možný, ale měl se vrátit jako nominant některé koaliční strany,“ míní exministr.

Promluvil i o budoucnosti SOCDEM. Strana, která se dlouhodobě potýká s nízkými preferencemi, podle něj potřebuje silného lídra. Sází na svou kolegyni Janu Maláčovou, která svůj záměr ucházet se o post předsedy oznámila minulý týden.

„Musíme získat voliče zpátky. Je nepravděpodobné, že bychom přetahovali podporovatele ODS nebo TOP 09,“ konstatoval. Vysoká voličská účast by podle něj mohla být klíčem k úspěchu. „Politická strana musí vyvolávat emoce a motivovat k tomu, aby lidé chodili k volbám. Současná vláda dělá vše pro to, aby lidé zůstali doma, protože si uvědomuje, že jejich elektorát k volebním urnám dorazí,“ myslí si Škromach.

V sobotu proběhne stranický sjezd SOCDEM. Kromě Maláčové hodlá o křeslo šéfa zabojovat i bývalý senátor Jiří Dienstbier.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kulhánek prohrál volby, tak bude ministrem? diví se Nacher. Byla by chyba ho nevyužít, zní od STAN

Tagy:
sjezd politika Jana Maláčová Petr Fiala volby Jan Lipavský K věci vláda sociální demokracie Zdeněk Škromach Ministerstvo zahraničních věcí České republiky SOCDEM