Peksa: Z pohledu Pirátů není důvod držet Rakušana na vnitru. Je to těžko obhajitelné

Mikuláš Peksa v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 21.8.2022

Pozice prvního vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) je v souvislosti s kauzami spojenými s hnutím STAN pouze těžko obhajitelná a jeho pozice ve vládě by se měla přehodnotit. V Partii Terezie Tománkové to řekl pirátský eurospolanec Mikuláš Peksa. Zároveň si nepřeje pokračování další spolupráce Pirátů s hnutím STAN v rámci společné koalice.

Peksa by si osobně již nepřál pokračování koalice Pirátů se STAN. „Smlouva se STAN je na dobu určitou na toto volební období, zda bude obnovena bude předmětem diskuzí. Já pro pokračování koalice nejsem,“ sdělil v Partii Peksa.

Kvůli současným kauzám hnutí STAN by si přál, aby byla přehodnocena pozice ministra vnitra Víta Rakušana. „Jsem přesvědčen o tom, že z pohledu Pirátů neexistuje momentálně žádný důvod ho na té pozici držet. Je to otázka, kterou by měl nějakým způsobem vyřešit pan premiér. Z mého pohledu je asi těžko obhajitelné, aby takhle pokračoval,“ uvedl Peksa na dotaz, zda by měl Rakušan nadále vést resort vnitra.

Zda by se mělo jednat pouze o přesun v rámci vlády či jeho úplný odchod z kabinetu, europoslanec blíže neupřesnil. „Budou si to muset nějakým takovým způsobem vyřešit mezi sebou,“ uvedl.

Fiala: Rakušan má důvěru vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek uvedl, že nevidí důvod pro odvolání ministra vnitra Rakušana. Reagoval na otevřený dopis expremiéra Andreje Babiše (ANO), který jej k tomu vyzval.

„Pan Rakušan má důvěru nejen moji, ale celé vlády. Otevřený dopis Andreje Babiše chápu jako snahu odvést pozornost od jeho problémů, třeba od toho, že jeho firma bude muset vracet neoprávněně vyplacené dotace,“ uvedl Fiala.

Tagy: