Hádka v Partii: Zbláznili jste se, hřímal Okamura. Respekt si nevykřičíte, opáčil Kupka

Tomio Okamura a Martin Kupka

PARTIE Terezie Tománkové 21.8.2022

Předseda SPD Tomio Okamura obvinil vládu, že nedostatečně pomáhá lidem proti „Fialově drahotě“. Místo zajištění základních potřeb občanům podle něj řeší ideologii, řekl Okamura v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Oproti tomu ministr dopravy Martin Kupka (ODS) obvinil Okamuru z proruských postojů.

Předseda SPD v souvislosti s výročím invaze v roce 1968 připomněl poslance Jaroslava Baštu. „Mezi poslanci je jediný poslanec, který byl zavřen ve vězení za politické názory, a to Jaroslav Bašta. Nechceme žádná cizí vojska na území ČR, ať jsou z východu, nebo západu. Bašta si zasluhuje velký respekt,“ řekl Okamura.

Kupka však připomněl, že postoje SPD jsou rozhodně jiné. „Nezmenšuji respekt vůči panu Baštovi, ale tím víc nechápu, proč tíhnete k Rusku. Naše orientace je zřejmá, cítíme se na Západě, v evropských strukturách a pak nemáme co řešit,“ řekl ministr Kupka.

To však Okamuru rozčílilo a připomněl, že to byli představitelé ODS, kteří v minulosti jednali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „To jsou zoufalé výkřiky za stranu, kde poslední, kdo jednal s Putinem, byl váš bývalý předseda Nečas. Nikdy jsem nebyl proruský, vždy jsem byl pročeský. Zajištění základních životních potřeb pro občany nesmí být základem ideologie,“ reagoval Okamura.

Kupkovi vadilo, že předseda SPD zvyšuje hlas, na což ho také upozornil. „Myslíte si, že si vykřičíte větší respekt. Vy říkáte: ‚Nakupte v Rusku, které utočí na Ukrajinu.‘ My šli jiným směrem. Máme 82 procent plynu v zásobnících, terminál z Holandska a jednáme, jak zajistit dost plynu pro ČR,“ oponoval Kupka.

Oba politici se hádali také kvůli vládní pomoci lidem. „Předložili jsme konkrétní desatero proti Fialově drahotě... Lidé vaší vládu nechtějí,“ řekl Okamura. Kupka však zopakoval, že se vláda o občany postará. „Je důležité aby lidé věděli, že je vláda nenechá padnout,“ sdělil.

Tagy: