Pelhřimovsko premiantem. Hlásí rekordní proočkovanost i minimum hospitalizovaných

Pelhřimovsko hlásí nejvyšší proočkovanost.

Vzorný Pelhřimov

Říká se, že covid nezná hranice. Místní rozdíly v rámci republiky jsou však jasně čitelné. Příkladem může být Vysočina a pelhřimovská nemocnice. Ta je momentálně oproti jiným téměř oázou klidu. Reportérka CNN Prima NEWS tam natáčela na poloprázdném covidovém oddělení. Podle lékařů za to může rekordní proočkovanost okresu, která činí 69 procent obyvatel starších dvanácti let.

Pelhřimovsko se svázat tabulkami nenechá. V první vlně okres statečně odolával s nulou v počtu nakažených, pak se karty obrátily a v porovnání se zbytkem republiky byl nejhorší. I tentokrát opět vybočuje – tamní nemocnice jako jediná na Vysočině nepotřebuje pomoc vojáků ani hasičů.

„Okres Pelhřimov patří k nejproočkovanějším v celé České republice. Na druhou stranu je to určitě jeden z faktorů, protože Pelhřimovsko donedávna patřilo k těm méně zasaženým,“ podotkl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Jaká je situace přímo na covidovém oddělení, se vydal zjistit štáb CNN Prima NEWS. Zdravotníci dovnitř pustili pouze kameramana. Oproti loňskému roku, kdy bylo oddělení přeplněné, byla situace podstatně klidnější. Pacienti se navíc svěřili, že jim je každý den lépe.

Navíc zhruba polovina lůžek v době natáčení zela prázdnotou. „V pondělí jsme ještě měli čtrnáct pacientů, ale pět se nám jich podařilo propustit, takže aktuálně léčíme devět pacientů s covidem,“ sdělil vedoucí lékař covidového oddělení Jan Paták. V okrese i celém kraji je navíc vysoký zájem o očkování. V budově vedle covidového oddělení se dveře netrhnou.

„Očkujeme dvanáct hodin denně, pět dní v týdnu ve dvou ambulancích. Přidávali jsme termíny a především hodiny,“ uvedla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Například Bohumila Holasová, které bude 85 let, šla již na třetí dávku. Lékaři se nyní pouze obávají, aby situaci nezakřikli. V celém kraji totiž čísla hospitalizovaných stoupají.

Tagy: