Pellegrini zavítá do Česka na konci června. Na setkání s Pavlem se těším, prohlásil

Slovenský prezident Peter Pellegrini

První Pellegriniho cesta povede do ČR

Peter Pellegrini jako nový slovenský prezident navštíví Česko při své první zahraniční cestě ve vrcholné funkci 26. června. Řekl to agentuře TASR ve čtvrtek zveřejněném rozhovoru. Pellegrini se prezidentského úřadu ujme tuto sobotu. Ve středu přijela na dvoudenní rozlučkovou návštěvu ČR dosluhující hlava slovenského státu Zuzana Čaputová. Pellegrini řekl, že se těší na setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem.

„Velmi se na návštěvu těším, s panem prezidentem (Pavlem) jsme si už telefonovali. Cítím, že to bude příjemná, pozitivní návštěva na nejvyšší úrovni, citovala agentura TASR Pellegriniho.

ČTĚTE TAKÉ: Elegantně ti naložím, tupá debilko, vzkázal Novotný Konečné. Ta na něj podala trestní oznámení

V kampani před letošní přímou volbou prezidenta, v jejímž rozhodujícím kole porazil diplomata Ivana Korčoka, Pellegrini mimo jiné kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. V souvislosti s válkou na Ukrajině nastupující slovenský prezident v minulosti tvrdil, že Pavel by rád bojoval. Pellegrini také obhajoval rozhodnutí Ficovy vlády zastavit dodávky zbraní ze slovenských státních zásob Ukrajině bránící se ruské invazi a vyslovil se pro zastavení palby v sousední zemi a pro zahájení mírových jednání.

Prezidenti Česka a Slovenska zavedli tradici, že jejich první a poslední cesta ve funkci vede do druhého státu bývalého Československa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čaputová na poslední prezidentské návštěvě Prahy: Dostane Bílého lva, naznačila další plány

Tagy: