Viceprezidentská debata by tentokrát v USA výjimečně mohla zamíchat kartami

Camila Bernalová

V americkém Salt Lake City je v noci ze středy na čtvrtek v plánu debata kandidátů na viceprezidenta. Utkají se spolu nynější druhý muž USA republikán Mike Pence a demokratka Kamala Harrisová. Kdo je favoritem debaty? O čem spolu budou mluvit? A jakou strategii zvolí, aby porazili svého oponenta? V pořadu 360° o tom hovořila reportérka CNN Camila Bernal.

„Pence může ukázat, že Harrisová je příliš levicová a extrémní,“ naznačila v pořadu 360° Pencovu možnou taktiku reportérka CNN Camila Bernalová. Pro CNN Prima NEWS zároveň popsala i pravděpodobnou taktiku Harrisové. Ta se bude pro změnu snažit dokázat, že Pence společně s Trumpem nese vinu za aktuální situaci ohledně pandemie koronaviru.

Bernalová v pořadu 360° připomněla, že debata viceprezidentů většinou příliš kartami nezamíchá. Tentokrát by to tak ovšem mohlo být. V ohrožení je totiž konání nadcházejících debat mezi Trumpem a Bidenem, protože se americký prezident nakazil koronavirem. Strávil kvůli tomu několik dní v nemocnici, posléze se však vrátil do Bílého domu. Jak jemu, tak Bidenovi je již přes 70 let, Američané tak podle Bernalové budou chtít vidět jejich sekundanty – Pence a Harrisovou.

Na chaotické překřikování tentokrát nedojde

Podle Bernalové nelze říci, kdo z dvojice je favoritem. „Těžko říci, kdo z debaty vyjde jako vítěz,“ uvedla s tím, že oba kandidáti umí dobře řečnit. Nelze tak očekávat chaotické překřikování, jaké bylo k vidění během nedávné debaty mezi Trumpem a Bidenem.

Tématům, o nichž budou kandidáti na viceprezidenta debatovat, bude jistě vévodit především koronavirová situace. Řeč přijde určitě na opatření proti pandemii i postižené hospodářství. Diskutovat se podle Bernalové bude jistě i o rasismu a genderové rovnosti. Každý kandidát by měl dostat dvě minuty na svou odpověď, poté bude následovat šestiminutová debata na dané téma.

Pence s Harrisovou budou dělit plexisklové bariéry. Návštěvníci debaty budou muset mít roušky a všichni přítomní budou testováni na koronavirus.

Debatu můžete sledovat i na CNN Prima NEWS ve čtvrtek ráno od 3:00.

Tagy: