Peníze pro Alžbětu, sluhy a vnoučata. Co princ Philip v „tajné“ závěti odkázal dětem?

Harry a William s dědečkem Philipem

Závěť prince Philipa již není tajná

Minimálně 90 let se neměla veřejnost dozvědět, jaký byl obsah poslední vůle prince Philipa, zesnulého manžela britské královny. Zdroje z paláce však závěť vévody z Edinburghu vynesly médiím. Jmění v přepočtené hodnotě 887 milionů korun získá z většiny Alžběta II., na své si však přijdou i tři sluhové-asistenti nebo vnoučata. Čtyřem dětem odkázal 14 tisíc svazků knih.

Královských závětí, jejichž obsahy mají být pro veřejnost skryté a neznámé, jsou celkem tři desítky. Nejstarší zapečetěná je dokonce 400 let stará a její znění dosud lidé neznají. To však neplatí pro poslední vůli prince Philipa, který zemřel letos v dubnu. Jaký majetek a komu manžel britské královny odkázal, se provalilo po téměř čtyřech měsících.

„Víme, že Alžběta II. dostane větší část z přepočtu 887 milionů korun. Překvapením pak pro mnohé bylo, že značnou peněžní část dostanou i tři sluhové-asistenti prince. Peníze odkázal i vnoučatům,“ podotkla reportérka CNN Prima NEWS Daniela Révai v pořadu 360°. Na své si tak přijde i princ Harry, který se svou manželkou Meghan utekl do USA.

Co však mnohé překvapilo, je majetek, který odkázal svým čtyřem dětem – Charlesovi, Anně, Andrewovi a Edwardovi. „Jde o knihovnu. V ní je zhruba čtrnáct tisíc svazků a jsou velice vzácné. Dostali vlastně hodně peněz, ale v knihách. Myslím, že je to pro ně více než finance, které tolik nepotřebují,“ podotkla Révai.

Dosud se řeší, kdo obsah závěti z paláce vynesl. „Nevyspekulovalo se zatím nic, vždy se ale někdo najde. Z paláce unikají informace poměrně často,“ podotkla reportérka.

Meghan s Harrym všechno komentují

Kromě – nyní již z části odtajněné – závěti prince Philipa veřejnost rozebírá i ostře sledovaný královský pár. Princ Harry s manželkou Meghan Markleovou se dostali na titulku časopisu Time, a zařadili se tak mezi sto nejvlivnějších lidí světa. Mnozí však neopomněli vybranou fotografii zkritizovat.

Markleová oblékla bílé šaty a figuruje v popředí, naopak princ Harry v černém jí stojí za ramenem. „Kritici se ozvali a navázali na otce Markleové, který prohlásil, že svou dceru zná a ví, jak dobře umí manipulovat s muži,“ podotkla Révai.

Do exkluzivního výběru vlivných se pár zařadil díky své charitativní činnosti. „Je to sice záslužné, nicméně své charitativní aktivity dávají najevo až moc násilně. Příliš vše komentují, vyjadřují se ke každému neštěstí a vyzývají lidi, aby pomáhali v různých sbírkách. To jim může uškodit,“ pokračovala reportérka.

Vztahy v královské rodině jsou podle ní nadále napjaté. „Od ‚Megxitu‘ se Harry domů vrátil dvakrát – na pohřeb Philipa a na odhalení sochy své matky princezny Diany. Meghan vždy zůstala za mořem. Nejprve kvůli těhotenství, pak proto, že byla těsně po porodu,“ připomněla. Velké Británii se však může vyhýbat záměrně. „Bojí se toho, jak ji rodina přivítá. Podle všeho ji tam ani moc nechtějí,“ myslí si Révai.

Královna neodpovídá

Brzké návštěvě Anglie se však s Harrym zřejmě nevyhne. Svou dceru Lilibet, která se narodila v červnu, by rádi pokřtili ve Windsoru. „Museli požádat o svolení královnu, ta však dosud neodpověděla. To o něčem vypovídá,“ podotkla reportérka. Připomněla, že ani vztahy mezi bratry Williamem a Harrym nejsou příliš přívětivé. „Vše začalo, když Meghan přišla. Nikdy se Williamovi ani Kate nelíbila, byla pro ně moc světová, oni jsou naopak jako budoucí král a královna,“ pokračovala. Situace pak vyeskalovala rozhovorem u Oprah Winfreyové, v kterém Meghan hovořila o rasismu v královské rodině.

Problémů je podle reportérky celá řada. „Na pohřbu prince Philipa sice spolu bratři Harry a William mluvili, ale velmi distingovaně. U sochy princezny Diany se na sebe usmáli, ale byli od sebe dva metry. A pak je zde komplikovaný vztah mezi Kate a Meghan,“ připomněla reportérka, že se manželky princů nikdy neměly příliš v lásce.

Tagy: