Nedokážeme to zcela pochopit: Odtajněná zpráva Pentagonu o UFO zmiňuje i poranění svědků

Lidé, kteří tvrdí, že se setkali s mimozemšťany, prý utrpěli zdravotní následky. Objevují se u nich popáleniny radiací, ochrnutí či poškození mozku a očí. Vyplývá to z nově zveřejněné zprávy amerického Pentagonu. Ta tvoří součást dokumentů dnes již neexistujícího programu pro pokročilou identifikaci leteckých hrozeb, který zkoumal také UFO. Existenci programu odhalil jeho bývalý vedoucí v roce 2017. Informoval o tom deník Daily Mail.

Pentagon odtajnil více než 1 500 stran z Programu pro pokročilou identifikaci leteckých hrozeb (AATIP). Vyplývá z něj, že někteří lidé, kteří nahlásili údajná setkání s paranormálními jevy, trpí zdravotními následky. Patří mezi ně popáleniny radiací, ochrnutí nebo poranění očí a mozku.

Nejčastěji byly hlášeny údajné únosy UFO nebo sexuální styk s mimozemšťany. Celkově bylo zveřejněno 42 případů. Dalších 300 jich zůstává utajeno, píše Daily Mail. „Bylo nahlášeno dostatečné množství incidentů a získáno dostatečné množství lékařských údajů, které podporují hypotézu, že existují pokročilé systémy, které USA neodkáže zcela pochopit,“ píše se ve zprávě.

Její část byla poskytnuta deníku The Sun na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím z roku 2017. Byla sepsána pro utajovaný program AATIP, jehož existenci odhalil jeho bývalý šéf Luis Elizondo. Ten o některých z případů promluvil v rozhovoru pro web GQ.

„Musím být opatrný, nemohu mluvit příliš konkrétně, ale zkuste si představit, že dostanete zprávu od pilota, který řekne, že prolétl kolem nějaké věci, a když přišel domů, bylo to, jako by se spálil. Že byl červený čtyři dny,“ řekl Elizondo. Naznačil také, že se jednalo o spálení po vystavení radiaci.

Program AATIP byl ukončen v roce 2012. Dokument médiím poskytla americká Agentura pro obranné zpravodajství (DIA). Část dokumentu z důvodu ochrany osobních údajů ale dál zůstává v utajení.

Součástí dokumentu byly také dopisy bývalého amerického senátora Harryho Reida, který žádal, aby projekt zůstal utajen i nadále. V dopise z roku 2009 Reid uvedl, že program identifikoval „několik vysoce citlivých, nekonvenčních leteckých a kosmických technologií“, které vyžadují „mimořádnou ochranu“.

Americké úřady i nadále zaznamenávají nevysvětlitelné případy spojené s neidentifikovatelnými objekty. Například v loňském roce měla být americká vojenská loď USS Kearsarge pronásledována něčím, co bylo popsáno jako „dvě světelné koule velikosti auta“.

Tagy: