Perný den. Na jižní Moravě vytahovali hasiči muže z bahna a koně z bazénu

V pátek měli hasiči na jižní Moravě plné ruce práce se zachraňováním. Na Vyškovsku vytahovali muže zapadlého v bahně ve vypuštěném rybníku Kačenec, ve Vysokých Popovicích zase spadl kůň do bazénu. Dalšího koně, tentokrát ve Viničních Šumicích, se podařilo vyprostit před jejich příjezdem.

Z rybníku Kačenec II (Velký Kačák) na Rostěnickém potoce hasiči dvacet minut po poledni zachránili muže, který až po prsa zapadl v bahně. „Muž se ocitl v patové situaci, kdy se nemohl hnout z místa. Dva hasiči jištění lanem jej vytáhli na břeh,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš s tím, že muže před předáním záchranné službě opláchli vodou.

Ve Vysokých Popovicích zase zachraňovali menšího koně, který spadl do bazénu. „Do příjezdu jeřábu jsme odčerpávali studenou vodu z bazénu. Protože byl kůň podchlazený, přehodili jsme přes něj termodeku. Následně jsme ho pomocí záchranné sítě a jeřábu vyprostili a předali majiteli. Koník tak po úspěšné záchranné akci, která trvala 80 minut, spokojeně a bez zranění odkráčel do stáje,“ sdělil Jirouš.

Na záchranu dalšího koně vyrazili hasiči i před desátou hodinou dopolední. „Ve Viničních Šumicích byl zapadlý kůň v příkopu. Koně se podařilo vyprostit před naším příjezdem,“ popsal náročný den Jirouš.

Tagy:
hasiči bazén kůň záchrana záchrana zvířat Jihomoravský kraj zdravotnická záchranná služba Vyškovsko okres Vyškov Šumice Loděnický potok