Pes kousající nabíječku podpálil dům, ukazují záběry. Hasiči popsali, na co dát pozor

Požár domu ve městě Tulse založil pes.

Pes podpálil dům

Hasiči v americkém státě Oklahoma zasahovali u neobvyklého případu – požár domu ve městě Tulsa totiž založil pes. Záběry z bezpečnostní kamery, která celý incident zachytila, pak zveřejnili na sociálních sítích s varováním – pozor na lithium-iontové baterie.

Jeden ze psů na záběrech kousal externí baterii pro mobil – powerbanku, krátce nato z ní však začaly lítat jiskry. Pak došlo k explozi a oheň se rychle šířil. Zmatená zvířata panikařila. Podle vyjádření hasičů se jim však nakonec podařilo uniknout plamenům bez úhony. „Zatímco dům byl značně poškozen, dva psi a kočka unikli z domu dvířky pro zvířata bez zranění,“ napsali k videu na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: Na Aljašce se převrátila loď. Čtyři lidi našli, po rodině záchranáři pátrali marně

Hasiči z Tulsy vyjížděli k požáru v květnu. Podobné případy však hojně zaznamenávají po celých Spojených státech. Rozhodli se proto ohledně lithium-iontových baterií šířit osvětu. Nesprávné zacházení s nimi totiž může vést ke katastrofě. Na případ upozornila také americká CNN.

🔥🔥🔥Lithium-ion Battery House Fire🔥🔥🔥 BE CAREFUL you may have items in your home that can lead to a disaster if not properly handled! We responded to a house fire in May that was caused by a damaged lithium-ion battery. While the home was significantly damaged, their two dogs and cat escaped the home uninjured through a dog door. Fire departments all over the country are seeing fires related to these batteries and we want the public to learn about usage, safe storage and proper disposal of these potentially dangerous batteries. Watch the video and keep your household safe! ♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️ Battery Recycling Options: Household Pollutant Collection Facility 4502 S. GALVESTON 918-596-2100 Or go to www.metrecycling.com for their residential recycling directory ♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️ #tfdcommunityriskreduction #lithiumionbatteries #lithiumionbatteryfire #herewhenyouneedus #themoreweknow #safertogether KJRH KOTV - News On 6 NewsChannel 8 - Tulsa FOX23 News

Posted by Tulsa Fire Department on Wednesday, July 31, 2024

Tyto baterie ukládají obrovské množství energie. „Když se nekontrolovatelně uvolňuje, může generovat teplo a produkovat hořlavé a toxické plyny a dokonce vést k explozím,“ uvedl mluvčí hasičů Andy Little ve videu. K požáru tak může dojít, když je baterie vystavena velkému teplu, když je fyzicky poškozená nebo nabitá na vyšší kapacitu, než je vůbec schopna pojmout.

Zásadní je dodržovat při používání lithium-iontových baterií pokyny výrobce, apeloval mluvčí hasičů. Rovněž upozornil, aby lidé baterie skladovali mimo dosah dětí a domácích zvířat. Pokud baterie doslouží, nesmí se vyhazovat do odpadkového koše. Patří totiž do elektroodpadu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Motory selhaly, letadlo šlo k zemi. Pilot přistál na golfovém hřišti, drama zachytily kamery

Tagy: