Pěsti do břicha i kopy. Miss Červová popsala brutální napadení před smrtí maminky

S tím, že tragicky ztratila maminku, se finalistka České Miss Essens Vanesa Červová svěřila již v roce 2022. V úterý 14. května však na sociální síti detailně popsala, co smrti její milované osoby předcházelo. V rozsáhlém příspěvku líčí, jak měl její maminku v Praze údajně napadnout cyklista, terčem útoku se stala i sama finalistka soutěže krásy. O pár dní později její maminka zemřela. Podle Červové státní zástupce navrhuje tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let, což ji osobně velmi pobouřilo. Reakci pro CNN Prima NEWS poskytlo Městské státní zastupitelství v Praze.

S bolestnou zprávou, že její maminka zemřela, se finalistka České Miss Essens v roce 2022 svěřila porotě soutěže. „Díky mamince jsem se dostala k modelingu, a bohužel maminka mi před dvěma dny zemřela,“ uvedla tehdy v slzách. Nyní, o takřka dva roky později, se na svém Instagramu rozepsala o tom, co ztrátě maminky z jejího pohledu předcházelo.

ČTĚTE TAKÉ: V Nižboru brutálně napadl seniora a vzal mu peněženku. Teď jde Čupori na 16 let do vězení

K celému incidentu podle modelky došlo 29. srpna 2022. Červová s maminkou se měly dostat do konfliktu s rodinou, která se v centru Prahy pohybovala na kolech. V první fázi mělo jít o verbální konflikt, kdy měla být matka finalistky České Miss Essens obviněna, že do skupiny s dětmi najížděla. Později v koloně měl auto, které řídila matka Červové, údajně dojet cyklista – otec od zmiňované rodiny.

Nevěděla, co dělat

Následně podle Červové došlo k fyzickému napadení, a to přímo její osoby, ale také matky. „Chytil ji za vlasy a předklonil ji, aby se nemohla bránit. Dával jí pěstmi do břicha i do hrudníku, kopal do ní. Údery do břicha i hrudníku byly fakt intenzivní a bylo jich hodně. Nevěděla jsem, co mám dělat,“ popisuje v příspěvku na Instagramu.

Své matce se měla snažit pomoci. „Cyklistu jsem od mamky odstrčila a on se začal přetahovat se mnou, dával mi rány do ramen pěstmi a držel mě za krk. Máma se jen klepala a bylo vidět, že je z té situace úplně mimo,“ pokračovala v líčení ze svého pohledu Červová. O pár dní později, 1. září, její maminka zemřela. „A to na syndrom Takotsubo a na vnitřní zranění, která jí byla způsobena. Já jsem vyvázla s modřinami,“ uvedla.

K otevřenému příspěvku Červová přiložila i znění lékařské zprávy, ve které se píše, že její maminka utrpěla zranění v podobě trhliny tenkého střeva, krevní výrony v oblasti střev, zranění v oblasti močovodu i vaječníků. Lékaři uvedli, že úmrtí – kdy příčinou smrti bylo akutní srdeční selhání – mohlo mít souvislost s napadením a smrt mohla nastat v důsledku kombinace stresových faktorů.

„Přesto je tento případ klasifikován jako ublížení na zdraví bez následku smrti. Státní zastupitelství navrhuje tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let,“ tvrdí Červová s tím, že „tohle je podle orgánů činných v trestním řízení adekvátní trest za zmaření lidského života“. Redakce CNN Prima NEWS s žádostí o komentář oslovila Městské státní zastupitelství v Praze.

Návrh trestu není konečný

„Příspěvek se pravděpodobně týká trestní věci, která byla vedena u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. V této věci byla státní zástupkyní tamního státního zastupitelství ve věci vykonávající dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení podána dne 22. dubna 2024 k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 obžaloba. V podrobnostech si dovoluji odkázat na přednes obžaloby v rámci hlavního líčení, které je nařízeno na 26. června 2024,“ napsal redakci mluvčí Aleš Cimbala.

Ke zmiňovanému případu se dále konkrétně nevyjádřil, zároveň však obecně připomněl, že „návrh trestu je povinnou náležitostí podané obžaloby a reflektuje skutkový stav panující ve věci po skončení vyšetřování“.

„Státní zástupce v rámci svých úvah přihlíží ke komplexnímu dokazování: všem relevantním důkazům jak v neprospěch, tak prospěch obviněného a zvažuje tedy všechny okolnosti konkrétní věci. Návrh trestu uvedený v podané obžalobě nemusí být – a zjednodušeně není – návrhem konečným,“ připomněl mluvčí s tím, že konečný návrh trestu padne až ve spojení se závěrečnou řečí státního zástupce – po skončení dokazování před nalézacím soudem.

„O konečném druhu a výši trestní sankce rozhoduje v návaznosti na rozhodnutí o vině pouze soud,“ uzavřel Cimbala.

Tagy:
zranění útok smrt trest Instagram návrh kritika státní zástupce cyklista sociální síť napadení Praha břicho Státní zastupitelství ČR Městské státní zastupitelství v Praze Česká Miss Essens Vanesa Červová Vanessa Červová