Peštová: Stanjura financím nerozumí. Oproti Schillerové je to Schumacher, namítl Zdechovský

Tomáš Zdechovský, Marcel Kolaja, Berenika Peštová a Jan Hrnčíř v Partii (25. 6. 2023)

Tomáš Zdechovský, Marcel Kolaja, Berenika Peštová, Jan Hrnčíř

Kvůli ekonomice, zejména schodku státního rozpočtu, se pohádali politici v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Opozičním poslancům se nelíbí zejména působení ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který prý není kompetentní k výkonu své funkce. Koaliční politici ale namítají, že se vláda snaží finance zkrotit. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) dokonce přirovnal Stanjuru k legendárnímu pilotovi formule 1 Michaelu Schumacherovi.

Lidovecký europoslanec toto přirovnání použil poté, co opoziční politička Berenika Peštová (ANO) vyzdvihovala kvality bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. „Srovnání pana Stanjury s Alenou Schillerovu je jako srovnávat Schumachera s někým, kdo jezdí na okruhu ve Vysokém Mýtě,“ řekl Zdechovský. Opřel se i do bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. „Vlastimil Válek je aspoň lékař,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Nová vzpoura na obzoru? Čekejte na náš signál, prohlásili běloruští bojovníci na Ukrajině

Peštová se ale nenechala odbýt a vládě vyčetla, že se neustále vymlouvá na předešlé vlády. „Jste jako malé děti. Ekonomika je vlajkovou lodí ODS. Nyní je to katastrofa. Na ministerstvech by měli být odborníci. Stanjura současným problémům nerozumí,“ kritizovala Peštová.

Zdechovský namítl, že na ministerstvech jsou stále lidé spojení s vládnutím předsedy hnutí ANO Andrejem Babišem. „Rozpočtování dělají experti, kteří nám zůstali z hnutí ANO. Ministr je politická figura, představuje návrh, nemůže vědět každý detail,“ řekl europoslanec.

Vládu kritizoval i poslanec SPD, ekonom Jan Hrnčíř. Podle něj si vláda negativní hodnocení zaslouží, protože je nekompetentní. „Sestavení rozpočtu je jako sestavení předpovědi počasí. Upozorňovali jsme, že návrhy nebudou vycházet. Představa, že rostou daňové výnosy, je hloupost. Nikdo neví, co má dělat, je to zcela nekoncepční. Naberete osm tisíc státních zaměstnanců, ale sami hovoříte o šetření,“ řekl Hrnčíř.

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja namítl, že pokud se chce takto velká koalice na něčem dohodnout, musí probíhat odpovídající diskuze. Jen poté je možné najít vhodný kompromis. „Myslím, že vláda jasně ukazuje, že se snaží najít společnou půdu. Zatím se to daří, byť jsou prvotní pozice odlišné. Osobně kroky ministra financí taky trochu sleduju s pozdviženým obočím, ale je třeba si na férovku říct, že do schodků nás dostala bývalá vláda,“ dodal Kolaja.

Tagy: