Pěstiteli konopí z Broumovska hrozí až 18 let vězení. Žalobce mu „vysekl poklonu“ za zdatnost

Za výrobu marihuany mu hrozí 18 let vězení.

Soud s výrobcem drog

Krajský soud v Hradci Králové začal rozplétat případ muže, který se podle spisu ve velkém živil výrobou marihuany. Drogu prodával v Česku i do Polska, díky čemuž si měl za devět let vydělat přes 30 milionů korun. Rostliny konopí údajně pěstoval velmi sofistikovaným způsobem. Nacházely se v pěstírnách, které byly ukryté v přepravních kontejnerech zakopaných v zemi.

Třiačtyřicetiletý muž měl velký talent, který ale bohužel využil zřejmě za hranou zákona. V oblasti farmaření, převážně pěstování konopí, se dá označit za velkého odborníka, jak popisuje státní zástupce Jan Vodička: „Schopný organizátor pěstování, technicky to měl skutečně velmi promyšlené, v tomto směru je mu nutno skutečně vyseknout poklonu.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chystá se legalizace marihuany. Prohibice prokazatelně nefunguje, tvrdí Vobořil

Petr V. toho o pěstování rostlin rodu Cannabis ví skutečně velmi mnoho a v Otovicích na Broumovsku si podle státního zástupce dokonale maskovanou pěstírnu založil velmi nápaditým způsobem: „On si v poslední fázi činnosti pořídil velkoobjemové kontejnery, které zakopal do země a tam ty rostliny pěstoval, přičemž z nich zároveň využíval teplo –⁠ ten zápach, který pouštěl následně do foliovníku, v němž pěstoval legálně tzv. CBD konopí.“ Právě tím maskoval pěstování nelegální varianty rostliny s vysokým obsahem delta-9 tetrahydrocannabinolu, tedy THC. Té vyrobil podle spisu kolem 500 kilogramů. „Po odečtení nákladů se zisk pohybuje někde kolem 30 až 32 milionů korun,“ dodal státní zástupce.

V pondělí soudu zabral celé dopoledne jen výslech obžalovaného. Pak předseda senátu hlavní líčení odročil. V dalším termínu chce vyslechnout hlavního svědka, kterým je polský odběratel. Výslech ale soud provede prostřednictvím videokonference, protože svědek se bojí o svůj život a odmítá přijet do Česka. „Já mám pokyn od mého klienta, že se k tomu nemám vyjadřovat, jelikož úhlavní, vlastně, svědek se má dostavit teprve v blízké době,“ uvedla v pondělí obhájkyně obžalovaného Helena Knittelová s tím, že obžalovaný by se mohl vyjádřit právě až po Polákově výslechu.

Drogový byznys měl Petru V.  fungovat nejméně devět let. Pak ale spadla klec, když přišla policejní razie. Muži zákona po domovní prohlídce vše zadokumentovali a zajistili. Sám třiačtyřicetiletý obžalovaný ale přiznává jen velmi malou část ze své nelegální drogové činnosti. Za tu byl přitom už v roce 2013 soudem potrestán. Teď mu hrozí až osmnáct let za mřížemi.

Tagy:
konopí marihuana krimi Broumovsko Krajský soud v Hradci Králové