Pět tisíc rodinám s dětmi? Čirý populismus a návnada pro voliče, kritizoval Kovanda

Lukáš Kovanda

Partie PLUS (21)

Už v srpnu mají dostat rodiny s dětmi, jejichž příjmy loni nepřesáhly milion korun hrubého, od státu příspěvek pět tisíc korun. Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Partie PLUS kritizoval, že příspěvek je špatně zacílený a slouží pouze jako návnada pro voliče. Tomuto názoru kontroval v pořadu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, podle kterého chce kabinet pomoci rodinám ve chvíli, kdy navyšuje důchody.

„Pomoc nese zřetelný Babišův rukopis. Petr Fiala a jeho ministři začali kopírovat, co dělala minulá vláda. Kdo kritizoval rouškovné, musí kritizovat i tuto dávku,“ opřel se Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, do vládního návrhu s tím, že příspěvek je nesystémový, plošný a často zacinká na účtu lidem, kteří ho nepotřebují.

Ekonom se domnívá, že vláda má nástroje k tomu, aby příspěvek lépe zacílila, tím pádem by byl vyšší a směřoval jen k potřebným. Podle Kovandy to ale kabinet udělat nechce. „Je to čirý populismus. Vláda kupuje hlasy voličů a činí to, co tak kritizovala. Ekonomicky ten krok nemá žádné opodstatnění. Je to špatné rozhodnutí, vláda si to uvědomila, a proto dělá tanečky. Byl bych rád, kdyby to opatření nespatřilo světlo světa,“ pronesl Kovanda v pořadu Partie PLUS.

Chce se vláda zavděčit rodinám?

Také Prouza kritizoval, že je příspěvek příliš plošný. Podle něj ale vláda pomocí něj voliče neuplácí. Naopak vnímá, že ve chvíli, kdy se pravidelně zvyšují důchody, musí zacílit finanční pomoc také na rodiny s dětmi. „Pomoc má být zacílenější a jednodušší. Pro ty, kteří jsou ve velkém ohrožení, by mohla být i pravidelná. Já tu snahu přispět rodinám s dětmi vnímám jako vyvažování přidávání důchodcům,“ řekl Prouza v Partii PLUS.

Podle něj hrozí, že desetitisíce lidí v Česku skončí v exekuci, a tak jim mohou různé příspěvky pomoci. Kolikrát ale občané bojují nejen s byrokracií, ale i s vlastní hlavou. „Vidím to u příspěvků na bydlení. Lidé často říkají, že se stydí si ten příspěvek vzít,“ zmínil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Ten věří, že distribuci podobných příspěvků by pomohla i lepší digitalizace státu, kterou musí nastartovat změna legislativy. „Dnes jsme v situaci, kdy má téměř každý, kdo má bankovní účet, bankovní identitu. Ale stát na to nemá legislativu,“ uzavřel Prouza.

Tagy:
rodina Andrej Babiš Petr Fiala rodiny kritika Lukáš Kovanda ekonom příspěvek Tomáš Prouza vláda Česko Partie PLUS TRINITY BANK a.s. Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky