Petardy z oken, alkohol na veřejnosti. Čeho se máme o letošním silvestru vyvarovat?

Oslavy nového roku budou mírnější než obvykle

Silvestrovské oslavy by se letos v Česku na veřejných místech neměly vůbec konat kvůli pandemii koronaviru. Porušení večerního a nočního zákazu vycházení hodlají policisté posuzovat individuálně. Nejodbojnější hříšníky může čekat až několikatisícová pokuta. I přes tuto hrozbu se chystá na poslední den roku 2020 na pražském Václavském náměstí demonstrace ohlášená až do půlnoci.

Česko se přesunulo 27. prosince do pátého stupně protiepidemického systému PES, který zakazuje i vycházení od 21 hodin do pěti hodin ráno a pití alkoholu na veřejnosti. Češi proto letos plánují skromnější oslavy. „To se nedá ani slavit, tohleto,“ poznamenal řidič ze svého automobilu. „My budeme letos slavit silvestra doma u televize. Nic jiného se dělat nedá,“ dodala prodavačka.

Kvůli zavřeným restauracím, barům či hospodám a zákazu pití alkoholu na veřejnosti se oslavy přesunou do soukromí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) apeluje na lidi, aby byli rozumní. „Opatření neregulují množství osob uvnitř vašich domovů, přesto, prosím, to v žádném případě neberte jako doporučení, aby se setkávalo větší množství rodin,“ uvedl Blatný.

Větší množství lidí se navzdory nařízením hodlá sejít na silvestra na Václavském náměstí, kam je nahlášené shromáždění, které by podle pořadatelů mělo skončit až o půlnoci. „My budeme toto shromáždění řešit podle aktuálně platných opatření, budeme věc konzultovat s dalšími orgány,“ sdělila policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Jinak řečeno, pokud se lidé po deváté večer nerozejdou sami, magistrát společně s policií pravděpodobně shromáždění rozpustí.

K opatrnosti nabádají i hasiči

Ten, kdo bude riskovat a půjde odpálit nakoupenou pyrotechniku po jedenadvacáté hodině před dům, riskuje „setkání“ s policií. Porušení se prý budou řešit nejprve domluvou. Mohou být ale i přísnější. „Může se také stát, že policisté posoudí celou věc tak, že vše oznámí příslušnému správnímu orgánu,“ řekla Siřišťová. Ten by mohl dát dotyčnému pokutu až do výše deseti tisíc korun.

Hasiči se obávají, aby se lidé nepokoušeli odpalovat rachejtle či ohňostroje z oken domů a bytů. „Můžete si tak zapálit vlastní byt nebo střechu sousedům. K takovému požáru přijede několik jednotek hasičů, pravděpodobně budeme evakuovat celý dům. Nejen že zkazíte příchod nového roku sobě, ale i ostatním. Nejen že budete muset zaplatit škodu po požáru, ale od nás dostanete také tučnou pokutu,“ apelují ve videu pražští hasiči.

Lidi, nestřílejte ty rachejtle z oken! Buďte prosím opatrní, ať k vám nemusíme. #silvestrbezhasičů

Posted by HZS Praha on Wednesday, December 30, 2020

Na některých místech Prahy je zakázáno pyrotechniku odpalovat úplně. Magistrát hlavního města vytvořil seznam lokalit s interaktivní mapou, kde se může, a naopak kde se nesmí petardy a ohňostroje odpalovat.

Tagy: