Blatný k silvestru: Opatření neurčují počty uvnitř domovů. Neberte to jako doporučení

Oslava

Tisková konference Jana Blatného

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před novináři ve středu potvrdil, že opatření neregulují množství osob, které se setká v domácím prostředí. Zároveň však apeluje na občany, aby se během nadcházejících oslav silvestra a Nového roku chovali zodpovědně a nesetkávali se ve větším množství než dva lidé z různých rodin.

Otázka domácích oslav silvestra ve větším počtu lidí než pro shromažďování stanovuje systém PES při pátém stupni, tedy dva lidé, se začala řešit kvůli plánovanému novoročnímu setkání rodin premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Přestože ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že je setkání v pořádku, oba ústavní činitelé se nakonec rozhodli sejít pouze ve dvou.

Lidem však tato otázka dala záminku pro vzájemné setkávání během silvestrovských oslav. Blatný tak nabádá, aby se lidé chovali zodpovědně. „V průběhu silvestrovských oslav buďme, prosím, zodpovědní. Lidé, kteří se dostanou do nemocnice nebo případně umřou, nejsou cizí lidé, jsou to naši příbuzní. Jestliže něco děláme pro sebe, dělejme to i pro ně, protože žádný cizí člověk neexistuje,“ apeloval ministr před novináři.

Potvrdil však svá předchozí slova, že je setkávání možné. „Opatření, která regulují množství osob, které se setkávají, to regulují na veřejně přístupných místech. Tato opatření neregulují množství osob uvnitř vašich domovů. Nicméně to neberte jako doporučení, aby se setkávalo větší množství rodin. Pořád platí ta epidemiologická potřeba, aby se nesetkávali více než dva lidé z různých rodin. Je to i mé doporučení pro nadcházející svátky,“ vysvětlil Blatný.

Vládní web večírky nepovoluje

Jeho slova již dříve potvrdilo také ministerstvo. „Pokud se setkají dvě rodiny v soukromí, nejedná se o porušení protiepidemických opatření,“ doplnila pro CNN Prima NEWS mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová.

Ještě jinak hovoří vládní web COVID Portál, který uvádí, že domácí večírky povolené nejsou. „V současné době je výrazně omezen volný pohyb osob. Z těchto důvodů není povoleno se stýkat s osobami, které nejsou členy vaší domácnosti či rodiny. Není povoleno pořádat či se účastnit večírků, větších setkání ani oslav,“ píše se na webu.

Nejasnosti ve výkladu opatření provází Česko již několik měsíců. Jeden z vrcholů nastal začátkem prosince, kdy se celá země přesunula do třetího stupně systému PES, kde ale nakonec došlo k uzavření restaurací, což se původně stát nemělo, a následně se přešlo do stupně čtyři, ve kterém naopak zůstaly otevřené obchody, což se také podle tabulky ministerstva zdravotnictví dít nemělo.

Tagy: