Pětikoalice odbývá dotazy na schůzku Fialy s Mynářem: Museli připravit jmenování vlády

Premiér a předseda ODS Petr Fiala

Tisková konference pětikoalice

I když v minulosti politici pětikoalice kritizovali okolí prezidenta Miloše Zemana, neohlášená schůzka premiéra Petra Fialy (ODS) s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem jim nevadí. Na otázky novinářů odpovídali šéfové poslaneckých klubů stroze. Fiala se s Mynářem prý domlouval na pátečním jmenování vlády. Zajímavé však je, že tou dobou ještě Fiala s jistotou nemohl vědět, jestli ke jmenování kabinetu v pátek opravdu dojde.

„Nebudeme komentovat spekulace o tom, kdy se kdo sešel,“ prohlásil stroze nový šéf poslanců ODS Marek Benda. „Nevím, co bych k tomu řekl. Nemám diáře všech ostatních politiků. Podstatný je výsledek. Vznikne nová vláda,“ reagoval předseda pirátských poslanců Jakub Michálek na tiskové konferenci pětikoalice ve Sněmovně.

O schůzce nechtěli moc mluvit ani zástupci TOP 09, STAN či lidovci. Podle předsedy klubu KDU-ČSL Marka Výborného není na schůzce Fialy s hradním kancléřem nic divného.

„Zkusme zklidnit rozbouřené emoce. V pátek má být jmenována vláda. Někdo to musí připravit. Akt proběhne v Lánech, souvisí s tím logistické úkony. Ty kroky je potřeba připravit. Nese za to odpovědnost kancléř, pan Mynář, i premiér Petr Fiala. Je logické, že tyto technické věci je potřeba vyřešit,“ prohlásil Výborný.

Fiala se však podle Deníku N sešel s Mynářem ještě před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem. Fiala ještě nemohl s jistotou vědět, že v pátek k jmenování nové vlády opravdu dojde. Na termínu se měl definitivně dohodnout až se Zemanem.

O schůzce zástupci vznikající vlády ani Pražský hrad neinformovali. Podle mluvčího ODS Václava Smolky bylo jednání naplánované už minulý týden a Fiala na ní řešil organizaci a průběh pátečního jmenování vlády „na méně tradičním místě v Lánech“. Politických témat, která následně Fiala probíral se Zemanem, se setkání s kancléřem netýkalo, dodal Smolka.

To, že se má Fiala s Mynářem setkat, zřejmě netušili ani ostatní lídři koaličních stran. Předseda STAN Vít Rakušan Deníku N řekl, že o schůzce s Mynářem nevěděl.

Tagy: