Fiala se nenechal zastrašit, Zeman se zalekl žaloby. Politici komentují vznik vlády

Petr Fiala

Co na to vaše peněženka (1213)

Politici označují vyjednání vzniku nové vlády i s Pirátem Janem Lipavským jako ministrem zahraničí za velké vítězství designovaného premiéra Petra Fialy. Někteří si přitom pokládají otázku, zda se prezident Miloš Zeman nelekl kompetenční žaloby. Další pak říkají, že je nynější postup správný, ale jásání není na místě.

Budoucí 1. vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil dohodu za „velký úspěch“ Petra Fialy. „Je dobře, že jsme si stáli za svým a je potřeba ocenit rozumný přístup všech aktérů. Teď budeme moci začít pracovat pro občany naší země,“ uvedl na sociálních sítích Rakušan.

Fialu za jeho práci při vyjednávání ocenil i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se ujme resortu pro místní rozvoj a zároveň v nové vládě bude mít na starost digitalizaci.

Zemanův ústupek kvituje i šéf KDU-ČSL a budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Jsem rád, že se pan prezident rozhodl přehodnotit svůj postoj a jmenuje vládu jako celek. Vzhledem k trvající Covid krizi to považuji za státnický krok,“ zmiňuje předseda lidovců.

Podobně reagovala i nová předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Své síly musíme napnout do řešení problémů země. Ráda bych poděkovala Petru Fialovi, že trval na dodržení Ústavy,“ napsala Pekarová Adamová.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) je zjevné, že „Petr Fiala se nenechá zastrašit od prezidenta Zemana“. „To je ten rozdíl oproti jeho předchůdci,“ zmínil s odkazem na končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) Zdechovský.

To 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) si klade otázku, jak se k dohodě nakonec dospělo. „Buď je Petr Fiala tak dobrý vyjednávač, nebo se prezident zalekl kompetenčního sporu. Poslední varianta je, že prezident si uvědomil, že už je opravdu čas mít vládu, jinak hrozí velké maléry včetně neschváleného rozpočtu,“ napsal na sociální sítě Růžička.

Není důvod k oslavám, varuje část politiků

Část zákonodárců vyjednaný vznik vlády i s Lipavským sice kvituje, ale zároveň říká, že oslavy na místě nejsou. „Jsem moc rád, ale nejásám. V normální zemi má tohle totiž být standard. U nás až výsledek hrozby v podobě podání kompetenční žaloby a trvání na ústavních principech ze strany Petra Fialy,“ uvedl šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Stejně hovoří i jeho stranický kolega a europoslanec Jiří Pospíšil. „Slavit to, že se prezident Zeman zachoval podle svých povinnosti, nebudu! Radost z toho, že konečně vznikne vláda, která bude řešit problémy této země, ale mám. A to velkou,“ napsal na sociální sítě Pospíšil.

„Samozřejmě by bylo skvělé, kdyby to šlo bez těch peripetií z minulého týdne. Ale jsem ráda, že nová vláda bude nakonec jmenována celá. Není čas na politické hrátky,“ uvedla 1. místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Babiš je rád, Okamura označil Lipavského za nekompetentního

Zástupci stran, které v nové vládě nebudou zastoupeny, reagují různě. Končící premiér Andrej Babiš je podle svých slov rád. „Jsem velice rád, že prezident Zeman a premiér Fiala našli shodu,“ reagoval na dotaz CNN Prima NEWS Babiš.

Přitakává i končící ministryně financí a členka Babišova hnutí ANO Alena Schillerová. „Je to to nejlepší, co jsme potřebovali slyšet. Bylo potřeba politické řešení a diskuse mezi hlavními aktéry, to se podařilo a je to pro Česko dobrá zpráva,“ zmínila ve vysílání CNN Prima NEWS Schillerová.

O poznání kritičtější byl šéf SPD Tomio Okamura. „Takovou rychlost jednání jsem neočekával, protože Jan Lipavský je velmi nekompetentní kandidát. Já ho znám osobně. Úkoly pro ministra zahraničí jsou různé a zodpovědnost je obrovská. Jan Lipavský na to nestačí, nemá na to,“ řekl pro redakci CNN Prima NEWS Okamura.

Topolánek: Teď spekulujme o ceně za dohodu

Dohodu mezi Fialem a Zemanem okomentovali i bývalí výrazní politici. Například expremiér Mirek Topolánek poukazuje na to, že za ústupek mohl Zeman něco obdržet. „Prezident Zeman i premiér Fiala se zachovali jako politici a zachovali si tvář. Doufal jsem v podobné rozuzlení. Náklady jakéhokoli jiného řešení by pro oba byly vyšší než výnosy. Nepodceňujme Miloše Zemana a začněme respektovat Fialu. Teď už jen spekulujme o ceně za dohodu,“ napsal Topolánek na Twitteru.

Podle exministra financí Miroslava Kalouska je na místě Petru Fialovi poblahopřát a zatleskat. „Podívaná to byla ‚všelijaká’, ale politika se nehraje na umělecký dojem, ale na výsledek. A ten je stoprocentní. Nevěřil jsem tomu. O to mám větší radost. Je nejvyšší čas, aby se tu začalo opravdu vládnout,“ uvedl pro změnu Kalousek.

Ke vzniku vlády Fialovi gratuluje i bývalý šéf resortů financí a školství Ivan Pilip. Ten zároveň poukazuje na to, že taková dohoda mezi prezidentem a premiérem má být standardem. „Stejně je neuvěřitelné, kam jsme se s tímhle prezidentem dostali - po týdnech otálení slíbí udělat to, co mu jednoznačně ukládá Ústava a málem to vypadá, jak je státotvorný,“ napsal Pilip.

Tagy: