Petr Čech verze 2021. Brankář Kolář už dostal po hororovém zákroku helmu i masku

V říjnu roku 2006 zasáhl irský fotbalista Stephen Hunt kolenem přímo do hlavy Petra Čecha. Český brankář od té doby až do konce kariéry nesundal ochrannou helmu, která se stala neodmyslitelnou součástí jeho image. Stejný doplněk bude mít nyní nasazený gólman Slavie Praha Ondřej Kolář. S novou pomůckou se musí opora „sešívaných“ sžívat po hororovém kopu od Kemara Roofea, útočníka Rangers FC.

V utkání glasgowského týmu se Slavií v rámci osmifinále Evropské ligy byl Ondřej Kolář hlavní obětí surové hry Skotů. Kemar Roofe přišel na hřiště v 55. minutě a už o šest minut později skočil s nohou nahoře do souboje s gólmanem vršovického klubu. Kolíky ho trefil přímo do čela, z hlavy Koláře se okamžitě vyřinula krev. Vyšetření v nemocnici odhalilo zlomeninu v oblasti čelní dutiny.

Hned po zápase zveřejnil předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík fotku, na které byl obličej gólmana značně pošramocený. Už dopředu boss avizoval, že Kolář pravděpodobně dostane helmu dost podobnou té, kterou po většinu kariéry nosil bývalý kapitán české reprezentace Petr Čech.

Tým mě potřebuje

Ochranná pomůcka ve středu dorazila ke Kolářovi. Navíc dostane ještě masku, jež také provázela Čecha v určité fázi kariéry. „Helma i kevlarová maska na míru doručeny,“ napsal na Twitteru Tvrdík a zprostředkoval Kolářova slova. „S bolestí jsem se jako brankář naučil žít, chci se vrátit co nejrychleji. Tým mě potřebuje,“ vzkázal odhodlaně rodák z Liberce a odchovanec tamního Slovanu.

Od brutálního kopance Roofea, za který se sám provinilec doteď veřejně neomluvil, uplynuly dva týdny. Původní prognóza ohledně návratu 26letého brankáře zněla čtyři až šest týdnů. V utkání s Rangers nahradil Koláře na poslední půlhodinu 18letý mladíček Matyáš Vágner. Byl to pro něj pořádný křest ohněm – do té doby neodchytal v dospělém fotbale ani minutu. Při své premiéře působil jistě, a tak neměl trenér Jindřich Trpišovský důvod benjamínka nepostavit také do následujícího ligového duelu s Opavou. Pomohl k vítězství 4:0.

Vágner bude s největší pravděpodobností střežit tři tyče slávistické brány i v nedělním utkání v Brně.

Až se Kolář vrátí, možná také bude chvíli nazývaný „tankistou“, jak se často přezdívalo Čechovi pro jeho specifickou výbavu.

Tagy:
helma Ondřej Kolář SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík Petr Čech fotbal sport Kemar Roofe kevlarová maska Matyáš Vágner