Běžte domů, Rusové. Pavel má být především diplomat, říká ke vzkazu na houfnici politolog

Vzkaz prezidenta Petra Pavla „Běžte domů, Rusové“, který napsal na houfnici při návštěvě Ukrajiny, vyvolal různé reakce. Podle některých komentátorů se nechal unést atmosférou bojující země, větu z prezidentského pera považují za nevhodnou.

Fotografie Petra Pavla, jak píše vzkaz na samohybnou houfnici, vyvolala poprask i v Rusku. A tamní média toho okamžitě využila. „Prezident České republiky byl na Twitteru kritizován za vzkaz Rusku napsaný na tanku Ozbrojených sil Ukrajiny,“ napsal například web deníku Rossijskaja gazeta. O pochvalných komentářích už ale web pomlčel.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel po návratu z Ukrajiny: Chceme zvýšit dodávky munice. Bez ní nejde provést protiútok

Pochopení pro svůj vzkaz nicméně nenašel prezident Pavel ani u některých komentátorů na domácí scéně. „Přece jenom každý prezident je formální zástupce své země a měl by být především diplomat,“ myslí si politolog Lukáš Valeš. Podobného názoru je i komentátor Thomas Kulidakis. „Prezident, coby občan Petr Pavel, si může přát cokoliv, máme demokracii. Coby státník by se samozřejmě měl držet reality a merita věci,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kromě toho Pavel vyjádřil podporu vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Ani to nebude úplně snadné. „Vzhledem k úrovni, kterou Evropská unie a její představitele mají, bych se tomu nedivil,“ odpověděl europoslanec za SPD Hynek Blaško na otázku, zda Ukrajinu nečeká stejný osud jako Turecko, které je kandidátskou zemí už 30 let. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je mnohem optimističtější.

„Ukrajina provedla spoustu reforem, na které my jsme předtím čekali třeba 4, 5 let, takže ten posun tam je. Ale myslím si, že dokud bude válka a dokud se Ukrajina opravdu nedostane do svých původních hranic, tak to není možné. Ale během té doby můžou probíhat reformy,“ řekl.

Tagy: