Pavel po návratu z Ukrajiny: Chceme zvýšit dodávky munice. Bez ní nejde provést protiútok

Ukrajině chybí munice. Bez ní se nejen nemůže efektivně bránit, ale také provést úspěšnou protiofenzívu a získat zpět Rusy okupované území. Prezident Petr Pavel to řekl v neděli po návratu z válkou zmítané země. Podle něj nebyla cesta jen symbolickým gestem nejvyšších politických postů, ale také snahou o naplnění konkrétních forem podpory. „Budeme nadále hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice z našich zdrojů,“ dodal Pavel před novináři.

„Omlouvám se za setup, ale byli jsme 18 hodin na cestě. Přes noc jsme cestovali, přes den jednali. Cesta byla náročná na organizaci a zabezpečení. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se na ní podíleli. Dosáhli jsme všech cílů, které jsme chtěli,“ oznámil prezident na úvod tiskové konference po příletu do Prahy. Pavel navštívil i východní část Ukrajiny, kam se žádný evropský státník během války nevydal.

Podle něj nebyla cesta jen symbolickým gestem nejvyšších politických postů, ale také snahou o naplnění konkrétních forem podpory. Z cesty na Ukrajinu si do ČR přivezl několik úkolů, které se mají týkat nejen další vojenské podpory obránců proti ruské agresi, ale také budoucí plány na obnovu válkou zmítané země.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina v EU? Země v občanské válce těžko, řekl Kobza. Sprostá lež, sepsul ho Lipavský

„Z jednání, na úrovni centrální i regionální, je jasné, že Ukrajina potřebuje především munici. Její nedostatek omezuje efektivitu se bránit, ale také limituje možnost provést úspěšnou protiofenzívu. Navštívil jsem výcvikový polygon, kde jsem mohl vidět, jak naši samohybnou houfnici Dana, tak i raketomet Přemysl. Budeme nadále hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice z našich zdrojů,“ pokračoval Pavel před novináři.

Ocenil také spoluúčast slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. „Sdílíme stejné hodnoty. Jsme připraveni se na jejich naplnění podílet,“ dodal k symbolické návštěvě česko-slovenských hlav států na ukrajinské půdě.

Tagy: