Beru na vědomí, není to ale šťastné. Petr Pavel promluvil o rozhodnutí ANO nejednat s vládou

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o strategických hospodářských a sociálních tématech. Rozhodnutí ale nepovažuje za šťastné. Hlava státu to v neděli uvedla ve vyjádření zveřejněném na webu Pražského hradu. Na stanovisku, že s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru, a to ani za účasti prezidenta republiky, se stínová vláda ANO shodla tento týden.

Rozpor mezi koalicí a opozicí se objevil po březnovém jednání na Pražském hradě o důchodové reformě mezi Pavlem, zástupci vlády v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a politiky ANO Karlem Havlíčkem, Alenou Schillerovou a Alešem Juchelkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kroky ANO u důchodové reformy jsou zbabělé, tvrdí Dvořák. Jermanová zmínila červenou linii

Prezident po něm oznámil, že se všichni shodli na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu zvedat. ANO ale následně shodu popíralo. Další jednání ve stejném formátu se mělo uskutečnit tento týden v pondělí, nicméně opoziční hnutí svoji účast zrušilo. Zdůvodnilo to tím, že někteří představitelé vlády v čele s Fialou hodlají reformu prosadit bez ohledu na názor opozice.

Havlíčka šokovalo zveřejnění zápisu

Ve čtvrtek Havlíček uvedl, že s vládou nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru v hospodářské a sociální oblasti. Podle premiéra Fialy se ANO nikdy s vládou na ničem domluvit nechtělo.

„Rozhodnutí hnutí ANO neúčastnit se dalších jednání na strategická hospodářská a sociální témata nepovažuji za šťastné, ale beru ho na vědomí,“ uvedl v neděli Pavel. Dodal, že pokud bude vůle předložit alternativní, jasnými argumenty a daty podložený návrh, je připravený svolat širší kulatý stůl za účasti zástupců tripartity, opozice a odborníků a podpořit návrhy vedoucí ke zlepšení důchodového systému.

Hnutí ANO krátce po březnové schůzce odmítlo tvrzení, že souhlasilo s prodlužováním věku odchodu do důchodu. Prezident následně argumentoval zápisem z jednání, první místopředseda ANO Havlíček pak uvedl, že hnutí k němu podalo zásadní připomínku. V jejím zdůvodnění ANO zdůraznilo, že shoda nad citlivým bodem nenastala. Ve středu Havlíček sdělil, že ho šokovalo zveřejnění interního zápisu, který nebyl odsouhlasen jedním z aktérů schůzky. Záznam zveřejnil Hrad na svém webu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Po střelbě v Praze se mění zákony. Půjde vzít zbraň, prodejci obdrží „červenou dlaždici“

Tagy: