Petr Pavel si musí ujasnit, čeho chce dosáhnout. Evidentně si neví rady, míní komentátor

Dalibor Balšínek

Komentátoři Balšínek a Kulidakis k dění na Hradě

Prezident Petr Pavel si musí ujasnit, čeho chce dosáhnout. Evidentně si s tím neví rady, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Petra Pavla zároveň přirovnal k americkému prezidentu Joeu Bidenovi s tím, že Pavel je ale v lepší kondici. Podle komentátora Thomase Kulidakise lidé, kteří byli v Pavlově kampani, nyní narazili na tvrdou realitu skutečné vypočítavosti a politického cynismu.

„Již dříve jsem říkal, že na Pražském hradě je nejhorší administrativa od roku 1989,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor týdeníku Echo Balšínek. Podle něj je ale problém především na straně prezidenta Petra Pavla. „Má mít nějakou představu, jak má fungovat v úřadě, čeho chce dosáhnout, a evidentně si s tím neví rady,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z Pavla je loutkový prezident. Z Hradu byli odstraněni všichni srdcaři, míní Valeš

Pokud si to Pavel neujasní, budou se na Hradě střídat různé „party“ a situace se nikdy nezlepší. „Teď tam má různé lobbistické vykuky. Musí rozhodnout, kdo bude v jeho poradním týmu. Půl nebo tři čtvrtě roku, co je ve funkci, jsme viděli řadu přešlapů a obrovskou nejistotu,“ podotkl Balšínek s tím, že prezident se nesmí stát loutkou.

Podle komentátora Thomase Kulidakise na Hradě nyní nepochybně probíhá boj o moc a vliv. „Jde o to, kdo bude mít přístup k prezidentovi, kdo bude moci říkat: ‚S tímto se sejdi, s tímto se nesejdi, tady udělte záštitu, pane prezidente, tady neudělte‘ a podobně,“ míní Kulidakis.

Prezident by se podle něj neměl nechat vodit různými lobbistickými skupinami. „Pokud vyjadřuje lítost, že od něj odchází lidi z kampaně, no tak on je přece ten nejvyšší šéf, má říct: ‚Já nechci, aby odešli.‘ Evidentně tam ale probíhají pasti, pastičky a ti, kteří byli v kampani a měli ideály, ale ne politickou zkušenost z hlediska zákulisních bojů a podobně, tak narazili na tvrdou realitu skutečné vypočítavosti a politického cynismu,“ podotkl Kulidakis.

Vedle toho Balšínek také řekl, že Pavel je nepochybně příjemný člověk. „To ale neznamená, že to stačí na výkon funkce. Mám takový dojem, že se tady potýkáme s fenoménem Joea Bidena s tím, že Petr Pavel je v mnohem lepší fyzické kondici,“ sdělil šéfredaktor týdeníku Echo.

Tagy: