Z Pavla je loutkový prezident. Z Hradu byli odstraněni všichni srdcaři, míní Valeš

Inaugurace Petra Pavla na Pražském hradě, 9. března 2013

360° 3.10.2023

Petr Pavel může být jen loutkovým prezidentem, rozhodující je, kdo tahá za drátky. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Valeš. Personální bouře na Hradě podle něj zasáhla především nejvlivnější členy týmu z předvolební kampaně, kteří mu v době klání o prezidentské křeslo byli nejblíže a „dělali pro něj srdcem“. Hostem pořadu byl také mluvčí bývalé hlavy státu Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Ten odstupující členy týmu vnímá jako marketingové experty, ale ne politicky zběhlé odborníky.

Za osobností prezidenta Pavla je podle Valeše množství PR práce, ale málo vlastních představ o vykonávání funkce. „Viděli jsme, že se jedná o marketingovou hlavu státu. Nyní se dostáváme k tomu, že může být loutkovým prezidentem. Rozhodující ale je, kdo bude s těmi drátky skutečně tahat,“ uvedl politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Odchod Řehákové z postu mluvčí se dal čekat. Pavel ale dělá chybu, shodli se experti

Zmínil se o roli kancléřky Jany Vohralíkové. „Pavel s ní měl údajně jednat pouze asi 30 minut, a přesto se stala klíčovou osobností na Hradě, která má formovat celkovou práci Kanceláře prezidentka republiky. Z mého pohledu vypadá aktuální dění jako mocenský boj,“ pronesl.

Zda po odchodu mluvčí Markéty Řehákové či šéfovi poradců Tomáši Richterovi dojde k dalším výrazným změnám na nejvyšších postech, je podle Valeše nejisté. Současně však upozornil na to, že se v případě zmíněných jedná o nejvlivnější členy týmu z období předvolební kampaně. „Ze svých pozic byli odstraněni lidé, které si Pavel vzal s sebou z kampaně a kteří pro něj v té době dělali srdcem, byli mu blízko. Jednalo se o spolupracovníky ještě z dob občanského sdružení z roku 2019, které dostalo současnou hlavu státu na Hrad,“ pronesl Valeš v pořadu 360°.

Politolog rovněž připomněl, že zmínění lidé stáli po boku Pavla ještě v době, kdy na své cestě k nejvyššímu státnímu činiteli teprve začínal. „V případě pozic, o nichž je řeč, nejde jen o výkon byrokratických funkcí. V okolí prezidenta musí být lidé, kteří s ním dýchají a jsou ochotní pro něj udělat víc než běžní úředníci,“ dodal Valeš s odkazem na slova bývalého mluvčího Ovčáčka.

Ten v pořadu 360° uvedl, že nesmí dojít k situaci, kdy je mluvčí názorově nekompatibilní s hlavou státu. Řekl také, že v aktuálním dění na Hradě neshledává nic zvláštního. „Není nijak neobvyklé, že lidé, kteří provázejí úspěšného prezidentského kandidáta, pokračují pouze omezený čas v nové funkci. Jedná se totiž hlavně o marketingové a PR odborníky, kteří působí v průběhu volební kampaně. Ale Pražský hrad je specifická disciplína,“ myslí si.

„Ve volebním klání využíváte 70 procent marketingu a 30 procent věnujete politice. Prezident republiky však musí tyto poměry prohodit. Nyní z toho důvodu dochází k výměně stráží. Očekávám tedy příklon k politické činnosti a méně k marketingovým činnostem,“ doplnil Ovčáček.

Tagy: