Pierre Richard: Film dává možnost snít. Dealujeme emoce, zavřená divadla nechápu

INTERVIEW 29.1.2021

Než přišla pandemie, točil jeden, dva filmy za rok. Teď slavnému francouzskému herci Pierru Richardovi zbyla jen jedna z jeho vášní – víno. I o něm a vztahu k Česku se rozpovídal v pořadu Interview moderátorky Anny Kadavé. „Svou první filmovou cenu jsem obdržel v Karlových Varech,“ vzpomínal legendární komik.

Ačkoli francouzského herce současná krize netěší, snaží se brát život nadále s humorem. Přesto nemůže pochopit paradox, že jsou ve Francii stejně jako v Česku divadla zavřená, zatímco metrem proudí davy. „Všichni chtějí, aby se divadla otevřela. Od února loňského roku jsou mnozí lidé bez práce. Zatím sice můžeme chodit ven, ale není tam nic zajímavého, všechno je zavřené, takže člověk jde po procházce domů,“ popsal Richard každodenní realitu pro CNN Prima NEWS.

Umění je přitom podle něj prostředek, který by mohl pomoci současnou krizi přečkat. „My jsme dealeři snů, přinášíme emoce a smích. Nemůžeme se spokojit s tím, že budeme jezdit jen do práce a domů. Herci a umělci se pohybují na poli fantazie, já tu realitu tak úplně nezvládám. Smích nemá vedlejší účinky,“ míní francouzský herec.

Jediné pozitivum pandemie vidí v tom, že má čas na sebe. „Nemám nic na práci, nikam nemůžu, a tak mám možnost filozofičtěji přemýšlet,“ řekl Richard, který se nechal ve čtvrtek očkovat proti koronaviru. „Cítím se dobře, ale pokud zmizím z obrazovky, tak to znamená, že jsem spadnul,“ vtipkoval komik.

Víno se musí sdílet

Vedle filmu je Richardovou velkou vášní víno. „Vazba mezi vínem a filmem je veliká. Při obojím dáváte radost. A obojí je o společnosti. Lepší je sedět s několika lidmi u vína nebo v divadle, než být sám,“ vysvětlil herec, jehož vína prodává řada českých restaurací.

Richard se do Česka často vrací. Jednak proto, že zde má svého dovozce vína, a také proto, aby zavzpomínal na zemi, kde dostal svou první filmovou cenu. „Pokaždé vidím, že mě lidé v Česku mají rádi,“ uzavřel.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: