Michelinův kulinářský průvodce ve Francii poprvé v historii ocenil veganskou restauraci. Hvězdu získal podnik ve vesnici Arès na jihozápadě Francie nedaleko Bordeaux, a stal se tak prvním, který připravuje jídla bez použití jakýchkoliv živočišných produktů, jenž se v průvodci od jeho založení v roce 1900 objevil. Informoval o tom web CNN.
Restaurace ONA (Origine Non Animale; Bez živočišného původu) je mezi 54 restauracemi, které získaly v aktuální verzi průvodce Michelin svou první hvězdu. Gastronomové uvedli, že lze jasně vidět, jak ve Francii i nadále získávají na popularitě různé kuchyně. „Díky ONA se dostává veganská kuchyně do centra pozornosti,“ píše se v průvodci.
Restauraci vede šéfkuchařka a bývalá archeoložka Claire Valléeová, která se naučila vařit sama. „Vaření s mým týmem je jako představení v divadle. Nikdy až do úplného konce pořádně nevíte, jak bude přijato,“ uvedla pro CNN žena, která podnik otevřela v roce 2016. Musela si na to vzít půjčku, část peněz vybrala ve sbírce.
Francouzská gastronomie se stává inkluzivnější
„Je to dobrá věc pro veganskou komunitu, protože tato hvězda je důkazem, že francouzská gastronomie se stává inkluzivnější a že rostlinná jídla do ní patří také,“ dodala Valléeová s tím, že hvězda slouží jako uznání nejen pro ni a její tým, ale i pro místní pěstitele zeleniny, s nimiž spolupracuje.
Vegetariánské či částečně veganské restaurace michelinskou hvězdu získaly už dříve, ve Francii však jde o premiéru.
Gastronomický průvodce Michelin si vysloužil kritiku za to, že oceněné restaurace vyhlásil v průběhu pandemie, kdy musí být většina podniků zavřená. Vedoucí průvodce Gwendal Poullennec rozhodnutí hájil, odvětví tím podle něj pomáhají. Zásadní je, že během tohoto bouřlivého období nikomu nebyla hvězda odejmuta, dodal Poullennec.