Pití kávy snižuje riziko cukrovky druhého typu, odhalili vědci z americké Harvardovy univerzity. Ti během tří desetiletí sledovali spotřebu kávy u 290 tisíc respondentů, objevený benefit má však podle jejich nové studie jednu podmínku – do kávy si nesmíte přidat cukr, informoval britský deník The Daily Mail.
Tým vědců z Harvardovy univerzity sledoval 290 tisíc respondentů různě dlouhou dobu, v některých případech až 34 let. Respondenti jim každé dva roky podávali hlášení o své spotřebě kávy a o svém zdravotním stavu, díky čemuž získali odborníci spolehlivá data vypovídající o vlivu kávy na lidské zdraví.
ČTĚTE TAKÉ: V bolestech žije i deset dní měsíčně. S migrénou Roman bojuje 30 let, vysvobození nepřichází
A přišli se zajímavými závěry. Každodenní pití jednoho šálku černé kávy snižuje riziko cukrovky druhého typu o deset procent. To může souviset s předchozími poznatky, podle kterých milovníci kávy se stárnutím méně přibírají na váze. Právě nadváha může totiž vést k cukrovce, píše The Daily Mail.
Na tento pozitivní benefit nemá vliv ani mléko, které si tak do své ranní kávy můžete v klidu přidat. Podle expertů byste se naopak měli vyvarovat cukru. „Pití kávy může riziko cukrovky snížit, ovšem pokud do kávy přidáme cukr či umělé sladidlo, tento benefit značně snížíme,“ řekl médiím Matthias Henn, který tým vědců pracujících na studii vedl.
„Rozdíly ve způsobech konzumace kávy nám poskytly klíčový vhled do potenciálních zdravotních přínosů, které káva má. Abyste zdravotní benefity kávy maximalizovali, měli byste zvážit vynechání cukru a umělých sladidel,“ radí Henn.
Není to přitom poprvé, co se ve vědeckých kruzích mluví o pozitivních vlivech, které má káva na lidské zdraví. Podle shrnutí webu The Hopkins Medicine pravidelná konzumace tohoto nápoje mimo jiné výrazně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, srdečního selhání, Parkinsonovy nemoci či Alzheimerovy choroby.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Od smrti ji dělilo pouhých 12 hodin. Mladá žena varuje druhé před atypickými příznaky rakoviny