Pilot Red Bullu má malér kvůli rasismu. Provinil se při hraní populární „střílečky“

Kdyby se v seriálu formule 2 dostal ještě trochu výše, klidně by v budoucnu mohl pomýšlet na angažmá v královské společnosti F1. Člen jezdecké akademie stáje Red Bull Jüri Vips si však značně zkomplikoval pozici prohřeškem, který se zrodil nešťastným způsobem při hraní hry. Vypustil do éteru rasistické slovo, za což pyká dočasnou suspendací.

Stejně jako mnoho dalších jezdců z F2 se v úterý Vips připojil k úternímu on-line streamu na platformě Twitch. Závodníci sledujícím fanouškům ukazovali, jak jsou dobří v populární hře Call of Duty.

Během střílečky, do které se piloti naplno ponořili, 21letý Estonec vypustil ze svých úst slovo „nigga“ – rasistické označení pro osobu tmavé pleti. Jeho týmový parťák z Red Bullu Liam Lawson se posléze zasmál, ale netrvalo dlouho a bylo jasné, že je zle. Přenos sledovaly tisíce lidí, tím pádem se Vipsův přešlap rychle šířil po sociálních sítích.

Dostal se i k vedení stáje, které jednalo bez jakýchkoliv průtahů. „S okamžitou platností zbavujeme Jüriho Vipse všech týmových povinností, dokud se incident nevyšetří. Jako organizace odsuzujeme jakékoliv nevhodné chování tohoto druhu. U nás platí politika nulové tolerance rasistického jazyka i chování,“ oznámil Red Bull, který ve formuli 1 vévodí Poháru konstruktérů a loňský šampion Max Verstappen je na cestě k tomu, aby vítězství v celkové klasifikaci zopakoval.

Hříšník se posléze kál na Instagramu „Tento jazyk je zcela nepřijatelný a nevyjadřuje hodnoty a principy, které zastávám. Hluboce lituji svých činů, nebyla to cesta, jak jít příkladem. Budu při vyšetřování plně spolupracovat,“ napsal Vips. V průběžném pořadí „ef dvojek“ mu patří sedmé místo, naposledy byl druhý při závodě v Ázerbájdžánu. Už se objevil i v kokpitu ve F1, coby rezervní jezdec se představil v tréninku na letošní Grand Prix v Barceloně místo Sergia Péreze.

Vipsův průšvih během hraní hry zcela nekoresponduje s iniciativami formule 1 z posledních let. Hlavním bojovníkem proti rasismu a za diverzitu je první závodník tmavé pleti v F1 Lewis Hamilton. Sedminásobný mistr světa ustavil i vlastní komisi, která se má zabývat příčinami nedostatku menšin v motorsportu celkově. Minulé dvě sezony dal jeho tým Mercedes svým vozům černý nátěr na podporu hnutí Black Lives Matter.

Tagy:
rasismus Formule 1 motorismus sport Red Bull Formule 2 Jüri Vips