Piráti jsou nejslabší článek koalice. K vládnímu směřování mají nejdál, říká politolog

Piráti Lukáš Bartoň, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík

Piráti rozhodli, že chtějí být součásti vlády a pětikoalice se tak mohla definitivně dohodnout na jménech ministerských kandidátů

Piráty považuji za nejslabší článek nové vlády. Jsou také svým směřováním trochu vzdálení od konzervativně-liberálního mainstreamu vládní koalice. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Lubomír Kopeček.

Podle Kopečka bude nová vláda v nejbližších týdnech a možná i měsících primárně řešit pandemii koronaviru. „Co souvisí s ekonomikou, je také hodně podstatné. To jest, jakým způsobem seškrtat navržené výdaje ve státním rozpočtu na příští rok, které navrhla předchozí vláda,“ řekl politolog.

„Je otázkou, do jaké míry bude tento kabinet úspěšný. Je možné, že v souvislosti s covidem a dalšími záležitostmi, které se na nás valí, třeba zdražování energií, budou státní výdaje nakonec vyšší, než to v tuto chvíli vypadalo,“ vysvětlil Kopeček s tím, že zajímavé v příštích měsících bude, do jaké míry dokáže nová vláda jednotně fungovat.

Nejslabší článek nové vlády

Politolog uvedl, že nový kabinet je z hlediska politického směřování stran rozdílný. „Hlavně je vidět, že Piráti jsou nejen nejslabší článek této vlády, ale jsou i trochu vzdálení svým směřováním od konzervativně-liberálního mainstreamu této vládní koalice,“ řekl politolog.

Členové Pirátské strany si odsouhlasili vládní angažmá teprve v pondělí, když v celostátním fóru podpořili ratifikaci koaliční smlouvy s ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a se Starosty. Pro bylo 888 členů, což je 82,1 procenta z těch, co hlasovali. Možnost sdělit svůj názor zvolila drtivá část základny. „Hlasování, ke kterému u Pirátů došlo, pravděpodobně v tomto volebním období nebude jediným hlasováním o vládě. Tipl bych si, že tato záležitost se bude vracet,“ dodal na závěr rozhovoru Kopeček.

Tagy: