Piráti jsou nevyzpytatelní, mohou ještě zamíchat kartami, varuje politolog Pehe

Jiří Pehe říká, že situace ohledně skládání vlády je v kontextu zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana opravdu vážná.

K věci 8.11.2021

Pirátské fórum je nevyzpytatelné a může ještě zamíchat s kartami. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to k účasti Pirátů ve vládě řekl politolog a komentátor Jiří Pehe. Upozornil také na fakt, že Pirátům aktuálně může hrozit podobná situace jako Straně zelených po pádu vlády Miroslava Topolánka.

Ačkoliv v pondělí všech pět vládních stran podepsalo koaliční smlouvu, neschválila ji ještě členská základna Pirátské strany. Nabízí se tedy otázka, zda Piráti ještě nemohou zamíchat kartami.

„Samozřejmě mohou. Pirátské fórum je nevyzpytatelné. Do hlasování se pravděpodobně zapojí většina členské základny, v níž mohou existovat různé názory, jak dále postupovat. My to nevíme, nevznikl žádný průzkum, spíše slyšíme výroky typu, že není důvod účast Pirátů ve vládě nepotvrdit, ale když se člověk podívá na některé výroky řadových Pirátů, přílišná chuť jít do vlády není,“ vysvětlil Pehe.

„Může to dopadnout tak, že Piráti to odmítnou a pak by nastala velmi zajímavá situace. Projekt vládní koalice by to nepoložilo, namísto pěti členů by měla čtyři. Otázkou ale je, podle jakého klíče by se rozdělila ministerstva, která mají mít Piráti. Jestli by všechna šla pod gesci STAN, nebo by se rozdělila i ve prospěch ostatních stran podle nějakého klíče,“ pokračoval politolog.

Zamíchají Piráti kartami?

Pehe celou situaci u Pirátů vidí tak, že 60 procent strany bude chtít do vlády jít, 40 procent bude proti. „Mohu se ale mýlit. Může převážit názor, že Piráti by si vstupem do vlády mohli uškodit. Je tady odstrašující případ Zelených, kteří se stali součástí Topolánkovy vlády a po jejím pádu už se nikdy nebyli schopni se do Sněmovny vrátit. Strana byla svoji primární identitou spíše levicová a mnoho lidí považovalo vstup do pravicově konzervativní vlády za zradu,“ popsal Pehe ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Vzhledem k tomu, že Piráti v opozici by byli v defenzivě, protože by mohli těžko hrát roli nějaké silné opozice poté, co schválili vládní program, myslel bych si, že nakonec převáží názor, že pro ně bude lepší být ve vládě a být vidět,“ dodal politolog.

Babiš není politik z opozičního těsta

Ve středu bude nová Sněmovna volit svého předsedu a místopředsedy. „Překvapení neočekávám, pokud jde o jména, ale může dojít k určitému zádrhelu u místopředsednických křesel. Záleží na ANO, jestli přijme vůli momentální většiny, aby místopředsedou nebyl Radek Vondráček. Zajímavé také bude, jak se vyřeší spor SPD. I tam může dojít k určitému zdržování, pokud by se nakonec všichni nedohodli,“ předpověděl Pehe.

Hnutí ANO s Andrejem Babišem v čele zasedne po osmi letech v opozici. „Myslím, že Andrej Babiš je docela udatným politikem, pokud jde o vypichování nedostatků ostatních. Předpokládám, že vzhledem k tomu, jakou má za sebou mediální mašinérií, bude viditelný. Záleží, jak dlouho v této roli vydrží. Není politik z opozičního těsta. Jinak si myslím, že jak on, tak paní Schillerová budou velmi zdatnými oponenty vládních stran ve Sněmovně,“ míní politolog.

Tagy: