Piráti migranty prostě vítají. Neomluvím se jim ani náhodou, vzkazuje Andrej Babiš

Ivan Bartoš a Andrej Babiš na fotografii z roku 2017

Premiér Andrej Babiš se Pirátům neomluví (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod, proč by se měl Pirátům omlouvat. Těm se nelíbí premiérovo nařčení, že chtějí Čechům do bytů nastěhovat migranty. „Nemám se zač omlouvat a myslím, že to dobře ví,“ vzkázal Babiš Ivanu Bartošovi a dalším členům vedení Pirátů na Twitteru.

Nikdy se neomluvím, nech si to všetci zapamatujú, nikdy! Tak by se dal parafrázovat známý výrok předsedy české vlády Andreje Babiše, kterého před pár dny Piráti vyzvali k omluvě. Vadí jim, že je Babiš nařkl z vítání migrantů a z toho, že je prý Piráti chtějí Čechům nastěhovat do bytů.

„Jak určitě víte, Pirátská strana mě vyzvala k omluvě. Tak to ani náhodou. A chci dodat tohle. Jsou to jejich zdrojované citace. Nemám se zač omlouvat a myslím, že to moc dobře vědí,“ napsal Babiš na Twitter a s příspěvkem sdílel také printscreen svého komentáře pro deník Právo. Ten nese titulek Piráti migranty prostě vítají.

Nedopustím přepsat zemi k nepoznání

Babiš v něm odkazuje na výroky Pirátů, ze kterých má přívětivý postoj Pirátů k migrantům vyplývat. „Stačí přečíst jejich vlastní výroky, které by nejraději smazali. Jako nedávno jeden rozhovor,“ napsal Babiš. Tím zřejmě Babiš myslel květnový rozhovor pro CNN Prima NEWS, v němž Ivan Bartoš vysvětloval svůj 12 let starý výrok o tom, že by neměl problém, kdyby Evropa byla muslimská.

Premiér v komentáři pokračuje odkazováním na to, „kam může nezvládnutá migrace vést“. To prý vidíme v západní Evropě. „V Německu se toleruje mnohoženství a dětské sňatky, v Británii existují paralelní islámské soudy, ve Francii migranti řežou učitelům hlavy nebo útočí na ženy kvůli tomu, že nosí prý moc krátkou sukni,“ napsal Babiš.

Babiš slibuje, že nikdy nedopustí, aby se něco podobného stalo i v Česku. Podle něho mají Piráti zcela opačný názor na migraci než on. Uvedl také, že pirátští europoslanci hlasovali v roce 2019 pro usnesení o záchranných akcích ve Středozemním moři. Babiš také varuje, že Piráti údajně počítají s tím, že „bude třeba lidi vychovávat“. A tvrdí, že Piráti prosazují politiku, která může přepsat kulturní prostředí celé naší země k nepoznání a kvůli které se naše děti a vnuci mohou ve své vlastní zemi ocitnout v menšině. „Je evidentní, kam by Piráti směřovali tuto zemi, kdyby ji, nedejbože, vedli,“ uzavřel premiér svůj komentář.

„Víme, že panu premiérovi teče do bot a nebojí se podpásových útoků. Spíše jsme nečekali, že se omluví, ale nenecháme si líbit, když o nás pan premiér lže. Jsem přesvědčeni, že kampaň by se měla vést čestně,“ uvedl v reakci pro CNN Prima NEWS Mikuláš Ferjenčík místopředseda Pirátů.

Migranta nejlíp do bytu

Spor mezi Babišem a Piráty se rozjel minulý týden po čtvrtečním jednání Poslanecké sněmovny. Premiér v projevu prohlásil, že nechce sdílet auta a byty. Piráti následně na sociálních sítích připomněli, že sám Babiš před volbami v roce 2017 snil o tom, jak bude fungovat sdílená ekonomika. Babiš však kontroval ostrým tvrzením, že Piráti chtějí lidem do domovů nastěhovat migranty. Sami Piráti tento hoax, který už několik let koluje po internetu, několikrát vyvrátili. To ale premiéra nezastavilo.

„V knížce jsem psal, že lidi budou brzy sdílet automobily nebo byty. A sdílejí. Ale dobrovolně. Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“ napsal Babiš minulý čtvrtek na Twitter.

Piráti okamžitě reagovali, připravili předžalobní výzvu a žádají omluvu. „Premiér lže, neboť se bojí o moc a peníze, které jeho firmy tahají z kapes českých daňových poplatníků. Průzkumy ukazují, že mu teče do bot, rozhodl se tedy evidentně zahájit tuto negativní a lživou předvolební kampaň a je smutné, že zatím chybu nepřiznal. Piráti se na tuto úroveň nebudou snižovat, ve volbách chtějí zvítězit pozitivní kampaní a prezentací svého kvalitního programu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Ivan Bartoš. Piráti dali Babišovi ultimátum do konce týdne. „Počkáme do konce týdne, neboť týden je adekvátní doba, aby se premiér zařídil, pak budeme vše konzultovat s právníky,“ dodal Bartoš.

Tagy: