Piráti ostře ke Zdechovskému: Ať předloží důkazy, nebo si jde vykloktat. Odvádí jen pozornost

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) neříká pravdu, má sklon přehánět a snaží se odvést pozornost. Tak hodnotí členové Pirátské strany tvrzení lidoveckého politika z pátečního vysílání pořadu 360°, kde je obvinil z úniku pracovního dokumentu o propočtech DPH. „Zdechovský má jenom dvě možnosti: podložit svá tvrzení důkazy, nebo si jít vykloktat a Pirátům se omluvit. V tomto pořadí,“ řekli oslovení pirátští europoslanci redakci CNN Prima NEWS. Zdechovský na to podotkl, že informace o úniku pracovních propočtů má z důvěryhodného zdroje.

„Panu Zdechovskému bych na nervy z volebních preferencí doporučila rozjímání nad desaterem. Obzvláště část o lhaní – tedy nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému – by si potřeboval připomenout,“ ohradila se proti lidoveckému politikovi pirátská místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Ostrou sérii reakcí vyvolal Zdechovský v řadách pirátských europoslanců. Markéta Gregorová označila jeho tvrzení za velký úlet. „Mám bohužel vícero zkušeností s tím, že pan Zdechovský neváhá říkat věci, které nemůže on ani protistrana dokázat, ale spoléhá se na to, že alespoň někteří lidé uvěří jemu. Nepřekvapuje mě tedy ani tento výpad, který samozřejmě není pravdivý,“ napsala redakci v SMS.

„Tomáš Zdechovský má jenom dvě možnosti: podložit svá tvrzení důkazy, nebo si jít vykloktat a Pirátům se omluvit. V tomto pořadí,“ navázal na kritiku její europoslanecký kolega Marcel Kolaja na dotaz CNN Prima NEWS.

„Pan Zdechovský mívá občas sklon přehánět a hledat výklady reality, které nedávají ostatním lidem moc smysl. Nejinak je tomu i v tomto případě. Nehledal bych v tom tedy nic složitějšího než snahu odvést pozornost od tragikomických výkonů ministrů Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a Zbyňka Stanjury (ODS) z koalice Spolu, jejímž je Zdechovský nadšeným obhájcem,“ opřel se europoslanec Mikuláš Peksa také do šéfů resortu financí i práce a sociálních věcí.

Protireakce se množí také na sociálních sítích. „Lidovecký europoslanec Zdechovský obviňuje Piráty, že zveřejňují vládní materiály. Namísto důkazů pak přichází jen jeho hysterie. Tak snad jen, že i kdyby to byla stokrát pravda, občané mají právo vědět, co za šílenosti SPOLU s daněmi vymýšlí. Vždy to právo měli. Tečka,“ napsala na Twitter například Kateřina Stojanová, předsedkyně rady Mladého Pirátstva.

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se k údajnému úniku vyjádřil již v pátek. „Začít kampaň do eurovoleb lží není zrovna šťastné. Panu Zdechovskému lze pouze doporučit, že pokud chce být znovuzvolen, měl by se spíše věnovat reálné práci pro občany, jako to dělají Piráti,“ řekl CNN Prima NEWS ministr.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se snaží situaci mezi dvěma tábory uklidnit. „Není důvod pouštět se do silných prohlášení a vzájemného obviňování. Nemám informace o tom, kdo pracovní podklad zveřejnil. A ani to není důležité. Občany zajímá, na jakých změnách výdajů a příjmů státního rozpočtu se v koalici dohodneme. To je naše hlavní společná zodpovědnost,“ napsal premiér redakci.

O úniku vím z důvěryhodného zdroje, hájí se lidovec

V pátečním vysílání pořadu 360° si Zdechovský nebral servítky. Mimo jiné prohlásil, že vláda bude bez Pirátů se 104 poslanci stabilní. „Nebaví mě kopání pirátských kolegů do koalice. Pokud mají jiný názor, můžou to vyjádřit interně v rámci diskusí v koalici. Nebaví mě ale, že to vyjadřují tak, že pustí materiál do médií,“ řekl na CNN Prima NEWS.

Europoslanec si za svými slovy nadále stojí. Na Bartoše nemá v plánu obšírněji reagovat. „Rozhodně se o žádnou kampaň z mé strany nejedná. Volby jsou za více než rok. Ať se podívá, jak hlasují evropští piráti v Evropském parlamentu, určitě to není ve prospěch občanů České republiky. Viz jádro,“ napsal redakci.

Podotkl, že informace o úniku pracovního dokumentu má z důvěryhodného zdroje. Bližší podrobnosti nesdělil. „Velmi mě to rozčílilo, protože se nejedná o první únik. Vláda pak tráví čas vysvětlováním, že se jedná pouze o pracovní návrh, nad kterým se povede diskuze. Energii musíme vynakládat na skutečné řešení problémů,“ uzavřel Zdechovský.

Tagy: