Pivo za 35 korun? V ostravské restauraci drží loňské ceny, jinde nabízí levnější v lahvi

Restaurace s minipivovarem Aero v Hrabůvce

Hospody v Ostravě nezdražují pivo

Pivaři to dobře vědí. Zajít si takzvaně na jedno točené je letos dražší než loni. Lednové navýšení spotřební daně z 10 na 21 procent způsobilo, že většina českých hospod a restaurací točené pivo prostě zdražila. V Ostravě ale najdete místa, kde se rozhodli, že jeho cenu zvedat nebudou, a stále si drží tu loňskou. A v některých restauracích ve Zlíně zase můžete ušetřit tak, že si místo točeného piva dáte lahvové.

Točený půllitr za 70 korun už není nic výjimečného. Pivo za 35 ale mají zřejmě jen v Ostravě. Minipivovar v Hrabůvce tady totiž stále drží loňské ceny. „Pivo patří lidem a naše peněženky se od té doby nijak nenaplnily. Proč bychom měli přecházet k tak enormním cenám za pivo. To má zůstat lidem tak, jak to bylo odpradávna,“ zdůraznila provozní Jana Tomanová.

ČTĚTE TAKÉ: Heřmanická halda je tikající ekologickou bombou. Toxické látky zamořují Ostravsko

A vypadá to, že se strategie nezdražovat vyplácí. „O víkendu se určitě vyčepuje zhruba 150 až 200 litrů naší jedenáctky,“ prozradil číšník Martin Hruška. Cenu zlatavého moku si místní štamgasti pochvalují. „Chodím večer na pivo, 35 je za facku,“ ohodnotil jeden z nich. „Moc dobré je, bydlím blízko, takže sem občas chodím,“ řekl další z hostů.

Na čepu má tato restaurace celkem sedm druhů piva. Cenu tohoto pilotního ležáku se budou snažit udržet co nejdéle. „Já bych chtěla, aby si chlapi, kteří přijdou z práce, i v těch montérkách mohli dát v klidu čtyři pět piv, vypustit páru,“ uvedla Tomanová. „Těžko se upouští, když musíte sahat hluboko do kapsy,“ dodala.

To ve Zlíně nabízí restaurace jako levnější variantu pivo v lahvi. „Máme lahvové pivo, ale není zase o tolik levnější než čepované. Lahvové je levnější možná o tři koruny,“ vysvětlil majitel tamní restaurace Canada Petr Šenkeřík.

I když hosté barů, hospod a restaurací mají možnost dát si levnější lahvové pivo, přesto si stojí za tím, že točené je točené. „Místo točeného lahváče? Ne, v žádném případě, ani náhodou,“ zaznělo. „Cena není rozhodující. Tak si místo deseti dám osm,“ přidal další z hostů. Vypadá to tedy, že Češi orosený půllitr se smetanovou pěnou jen tak za něco nevymění.

Tagy: