Heřmanická halda je tikající ekologickou bombou. Toxické látky zamořují Ostravsko

Heřmanická halda na Ostravsku doutná desítky let.

Halda doutná desítky let

Heřmanická halda na Ostravsku, na kterou se svážela hlušina a odpad z ostravských dolů a koksoven, doutná již desítky let. Toxické látky zamořují okolí a podle odborníků jsou pro ovzduší Ostravy časovanou bombou. Prohořívání se údajně blíží k sousední skládce s nebezpečnými odpady, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Veškerý nezužitkovatelný materiál, takzvaná hlušina, z dolů Rudý říjen a Stalin, kterou horníci vytěžili hlavně ve 40. a 60. letech minulého století, končil na haldě v Ostravě-Heřmanicích. Ta nyní zabírá asi sto hektarů a uvnitř neustále doutná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Návrat ocelářů z Liberty do práce se posedmé odkládá. Podle odborů ale jednání nestojí

„Po dobu, co jsem byl na ní, jsem se necítil bezpečně. I výpary, které šly do ovzduší a hrnou se na město, nepůsobí dobře. Začíná mě bolet hlava,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO). „Nevoní to tam příliš hezky. Viděl jsem zdroje červeného prachu,“ popsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). To potvrzují i místní obyvatelé. „Zavane vítr a je to cítit. Kašle se na to ale,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS.

Že to pod povrchem doutná, na to jsou Ostraváci zvyklí, rádi si vyšlápnou třeba na haldu Ema. Ovšem Heřmanická halda, to je jiný případ, jdou z ní totiž toxické látky. Státní podnik Diamo navíc nedávno zastavil sanační práce. „Náš původní plán sanace počítal s tím, že se hořící část bude rozebírat a bude se přemísťovat na jinou část. Bohužel tu jinou část získává soukromý majitel, který nás zatím na tyto pozemky nnepouští,“ uvedl ředitel podniku Diamo Ludvík Kašpar.

V kauze hořící haldy padají i trestní oznámení. Ministr průmyslu Síkela slíbil vznik pracovní skupiny. Je to naléhavé, prohořívání se údajně přibližuje k vedlejší skládce chemických odpadů. „Diamo bude pokračovat v sanačních pracích, zintenzivníme další kontrolní měření, rozšíříme počet sond a oblastí, kde se bude měřit, zaměříme se na oblasti ve směru větru,“ popsal Síkela. Harmonogram měření škodlivin a sanačních prací by pracovní skupina měla zveřejnit ještě tento nebo příští týden.

Tagy:
Moravskoslezský kraj toxické látky Jozef Síkela okres Ostrava-město Diamo Heřmanická halda