Plán testování: Začne se učiteli, od 18. prosince přijde na řadu zbytek Čechů

Testování

Na začátku prosince by měli být testování učitelé

Jak bude v praxi probíhat plošné testování antigenními testy, které občanům Česka před Vánoci nabídl zdarma premiér Andrej Babiš? CNN Prima NEWS exkluzivně získala první konkrétní informace. Začít se má s učiteli, od 18. prosince mají přijít na řadu zbylí obyvatelé. Testy jsou dobrovolné. Hrazené budou z veřejného zdravotního pojištění.

„Plánujeme, že na počátku prosince by měli být testováni učitelé, protože je to první skupina, která díky návratu dětí do škol může být ohrožena. Před Vánoci, zhruba od 18. 12., by následně měla být po dobu přibližně dvou týdnů nabídnuta všem občanům České republiky, kteří se budou cítit ohroženi, možnost podstoupit jedno kolo antigenního testování hrazeného z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedlo ve svém vyjádření pro CNN Prima NEWS ministerstvo.

Testovací místo v každém okrese

Ministerstvo prý již nyní vysílá signál nemocnicím, aby se předzásobily antigenními testy. „V každém okrese by mělo být místo, kam mohou lidé přijít na test. Mělo by se jednat o stejná místa jako doposud,“ uvedl úřad ministra Jana Blatného (za ANO). Resort věří, „že právě testováním se zabrání nekontrolovanému šíření v populaci a masivnímu nárůstu nakažených v lednu, kdy se budou lidé vracet po svátcích do zaměstnání. Je nezbytné podotknout, že o finální podobě této strategie rozhodne vláda“.

O možnosti, že by stát nabídl občanům bezplatné antigenní testy, v úterý premiér Andrej Babiš hovořil na slavnostním zahájení velitelského shromáždění české armády, které poděkoval za klíčovou roli při zvládání koronavirové epidemie. Babiš považuje za nutné, aby resort zdravotnictví předložil co nejdříve strategii antigenního testování.

„Byl bych velice rád, abychom tuto výzvu zvládli do Vánoc, abychom umožnili všem občanům aspoň týden nebo deset dní před Vánoci se nechat dobrovolně a zdarma testovat antigenními testy,“ uvedl Babiš.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by mohl strategii opakovaného testování vybraných skupin obyvatel na COVID-19 představit ve středu. „Záměr je takový, že by měly být vytipované skupiny pro opakované testování antigenními testy,“ uvedl v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Výsledky antigenních testů jsou rychlejší, ale méně spolehlivé než PCR testy.

Tagy: