Farský o Zemanovi: Není zdravý a zdálo se mi, že trpí. Je mi líto, jak se k němu okolí chová

Jan Farský

K věci 13.10.2021

Ideální by bylo, kdybychom slyšeli něco konkrétního, řekl 1. místopředseda hnutí STAN Jan Farský k plánovanému středečnímu prohlášení Hradu o postupu Miloše Zemana při sestavování vlády. Farský v pořadu K věci na CNN Prima NEWS prohlásil, že vyjádřením mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka ne vždy věří. Zároveň prozradil, o jaká ministerstva mají Starostové při případném sestavování vlády zájem.

Pražský hrad by se měl ve středu na sociálních sítích vyjádřit k tomu, jak bude prezident Miloš Zeman postupovat při sestavování vlády. Hlava státu je od neděle hospitalizovaná v Ústřední vojenské nemocnici na pracovišti intenzivní medicíny. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi.

Farský očekává, že se situace kolem stavu prezidenta někam posune. „Tajnosti vyvolávají další otázky. Prezident je klíčovou osobou v povolebním vyjednávání a nikdo jiný za něj nést roli nemůže. Ideální by bylo, kdybychom slyšeli něco konkrétního. Dozvídáme se, co má prezident na stole a co pije, ale jestli je schopen roli ustát, nevíme. Nestabilita a nejistota škodí všem,“ řekl Farský v pořadu K Věci.

Prezident pověřuje budoucího premiéra prvními dvěma pokusy o sestavení vlády. Podle svých dřívějších vyjádření by měl pověřit lídra nejsilnější politické strany Andreje Babiše z hnutí ANO. Jenže volby vyhrála koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), jejíž lídr Petr Fiala z ODS ještě v den voleb oznámil, že koalice bude o vládě jednat jen s Piráty a Starosty. Všichni dohromady dají ve Sněmovně pohodlnou většinu 108 z 200 mandátů.

Není to poprvé, kdy si Ovčáček dělá srandu

„Nepotřebujeme vyjádření mluvčího na sítích. Potřebujeme, aby se prezident setkal ideálně s panem Fialou, za kterým stojí 108členná většina Sněmovny. Pokud ruší schůzku za schůzkou, tak je otázka, zda je schopen svou ústavní povinnost vykonat. Věřím, že ano, ale spíše než vyjádření chceme, aby konal,“ podotkl Farský.

K plánovanému vyjádření je proto skeptický. „Nevíme, jestli to bude pravda. Okolí prezidenta se nedá moc věřit. Když tvrdí, že je prezident v pořádku, tak ho převáželi do nemocnice a zůstal na JIP,“ kritizoval místopředseda STAN. „Není to poprvé, kdy si z nás mluvčí dělá srandu. V takto vážné situaci, kdy pan prezident určitě není zdráv, a zdálo se mi, že trpí, mi je líto, jak se k němu jeho okolí chová,“ dodal.

Starostové chtějí vnitro a školství

Obě opoziční koalice, které oznámily, že by chtěly společně vládnout, už jednaly o společném programu. Budou řešit také případné personální obsazení ministerstev. Starostové, kteří budou mít ve Sněmovně 33 poslanců, chtějí minimálně dva resorty.

„Určitě máme zájem o ministerstvo vnitra. Poté školství, které nemusí vypadat tak zajímavě, ale určuje, jak bude naše země vypadat za 10 až 15 let. Další téma blízké Starostům jsou rozdíly mezi regiony, není možné, že se někde bude přistupovat k lidem jako občanům druhé kategorie. Je to o zdravotní, sociální, dopravní nebo datové dostupnosti. Nesmíme vládnout jen pro naše voliče, ne všichni volili opoziční koalice,“ prozradil Farský. Zároveň ale podotkl, že ještě neví, jaká bude nabídka od vítězné koalice Spolu.

Tagy:
politika Jan Farský K věci vláda volby 2021 Piráti a Starostové